En av dem som inte fick den experimentella behandlingen var ettåriga Ida. I mars dog hon efter att hon drabbats av allvarliga reaktioner av en benmärgstransplantation. Foto: TT/Privat

Ida fick aldrig chansen – KI stoppade behandlingsmetod

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Karolinska Institutet stoppat forskningsstudien med celler framodlade från moderkaka har svårt sjuka patienter inte fått tillgång till behandlingen. Men forskningen om den svårt sjuka patientgrupp som ingått i studien bör fortsätta, anser expertgruppen som friat studien från fuskanklagelser.

Vi har träffat flera svårt sjuka patienter som fått ta del av den experimentella metoden. Den sista som behandlades med cellerna var en pojke på Akademiska sjukhuset.

En av dem som inte fick möjlighet att prova metoden var ettåriga Ida, som dog i slutet av mars i år efter de allvarliga reaktioner hon drabbats av efter en tidigare benmärgstransplantation. 

Moderkaksceller på Karolinska

”Hade kanske levt idag”

– Jag tycker att det är fel att man inte får chansen att pröva alla behandlingar som finns, även de som ännu inte godkänts. Ida fick aldrig den chansen. Hade hon fått det kanske hon levt i dag, säger Idas mamma Karin Öhman.

”Jag tycker att de har låtit patienterna gå hem och dö, säger Karin Öman vars ettåriga dotter inte gavs behandlingen med moderkaksceller. Foto: SVT

Hon är kritisk till att metoden aldrig testades som en sista utväg.

– Jag tycker att de har låtit patienterna gå hem och dö, säger Karin Öhman till SVT Nyheter Stockholm.

Fick inte dispens

I januari sökte Karolinska sjukhuset i Huddinge dispens för en av sina patienter men fick avslag av Läkemedelsverket. Enligt vad SVT Nyheter Stockholm erfar har Karolinska hittills haft fyra patienter som varit aktuella för behandling, men som inte fått tillgång till cellerna. Sammanlagt i hela landet kan det uppskattningsvis handla om närmare tio patienter under de två år som studien legat nere.

Sedan två år tillbaka får sjukvården inte använda den experimentella behandlingen till svårt sjuka patienter. Cellerna har en unik egenskap då de är immunhämmande och har medan studien pågick använts på 68 vuxna och barn som drabbats av livshotande inflammationer efter benmärgstransplantation.

Saknar forskningsanslag

Den experimentella behandlingen med celler från moderkaka har fördröjts med två år och saknar forskningsanslag. Professor Olle Ringdén som ligger bakom studien menar att hans forskningsgrupp förlorat 4,2 miljoner kronor i anslag efter anklagelserna om forskningsfusk.

I ett brev till KI:s ledning framhåller han att han borde erhålla kompensation så att forskningsstudien ska kunna återupptas.  

LÄS MER: Forskningsskandalen – detta har hänt

I sitt yttrande till KI skriver expertgruppen att det för patienternas skull är angeläget att lösa alla konflikter så att studien kan fortsätta. Tidigast i september kommer KI att fatta sitt beslut.

”Många har åsikter”

KI:s vikarierande prorektor Anders Ekbom säger till SVT Nyheter Stockholm att processen fortgår genom att alla berörda parter nu kommer att få yttra sig över expertgruppens granskning.

– Kom ihåg att KI inte ensam handlägger det här. Sjukhusen har åsikter, och flera myndigheter har åsikter.

– Det ska inte ta längre tid än det behöver och vi hoppas kunna fatta beslut i september, säger Anders Ekbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderkaksceller på Karolinska

Mer i ämnet