Olle Ringdén, professor, är kritisk till KIs beslut Foto: TT/SVT

Kritiserade forskare frias för moderkaksforskning

Uppdaterad
Publicerad

Efter en långdragen utredning om Karolinska institutets forskning av celler framodlade från moderkaka, har nu forskarlaget friats av Centrala etikprövningsnämnden. Trots det menar KI att det funnits brister i forskarnas arbete.

– De fortsätter att ljuga. De har friat oss men KI har en helt annan uppfattning än Centrala etikprövningsnämnden. KI har inte gått igenom all data men ger oss ändå klander. De står med brallorna nere och fortsätter att hålla dem nere, säger professor Olle Ringdén.

Efter en begäran från Karolinska institutet, KI, fick expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden år 2016 i uppgift att utreda om det skett oredligheter i forskningen.

Moderkaksceller på Karolinska

Expertgruppens utslag var att man inte fann grund för oredligheter och att man haft de tillstånd man behövt för att bedriva forskningen.

”Det vore underligt om alla vore nöjda”

KI delar uppfattningen att tillstånd från bland annat Läkemedelsverket och etikprövningsnämden funnits men anser att det funnits allvarliga brister gällande metodik och dokumentation. Konsekvensen av det är att man inte fått tillförlitlig data.

Anders Ekbom är senior rådgivare och professor vid Karolinska Institutet.

– Vi känner oss övertygade att vi grävt upp det som finns. Vi har gått igenom allt. Vi har, till skillnad från Expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden, lagt ner åtskillig tid. Nästan ett år. Som alltid vid avslut vore det underligt om alla vore nöjda, säger han.

SVT har i många artiklar berättat om den omtalade forskningen och mer om bakgrunden går att läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderkaksceller på Karolinska

Mer i ämnet