Maru vilar ut i en kartong. Foto: TT

Kattfilmer hyllas på festival

Uppdaterad
Publicerad

Ett fenomen som vuxit explosionsartat på senare år är filmer med gulliga katter på nätet. Så nu anordnas en kattfilmsfestival för första gången i Sverige.

Kattfilmsfestivalen kommer att äga rum på Södra teatern i Stockholm och intresset är stort.

– Det är kulmen på ett jättefenomen som pågått i många år. Det är en sorts kultur med katter på nätet, säger Annina Rabe, kulturjournalist när hon gästade SVT:s Gomorron.

Rabe berättar att hon själv inte kan ha katt på grund av en allergisk sambo så hon tar ut allt sitt kattbehov på Internet istället. Annina Rabe ombeds göra en topp tre-lista över gulliga kattfilmer på nätet som snurrar just nu.

Anninas topp tre

På tredje plats kommer kitten-kam, en genre där kattungar visas i realtid 24 timmar om dygnet filmade med en webbkamera.

På andra plats kommer Maru, en av de mest kända internetkatterna.

– Det är en stabbig katt, av rasen Scottish fold, som försöker pressa in sig i olika lådor. Honom har man kunnat följa under ett antal år och precis när man tror att han inte kan hitta på någonting mer tossigt så gör han det ändå, berättar Annina Rabe.

Och första plats går till en melankolisk katt med existentiella grubblerier.

– Den största favoriten är Henri le Chat Noire, filmad med lite känsla av fransk noire. Det är en väldigt filosofisk katt, som lider mycket och bär sitt lidande, förklarar Annina Rabe.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.