Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

KD backar – abortdebatten kan ha påverkat

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna backar och Liberalerna fortsätter att leva farligt kring spärren till riksdagen, det visar SVT/Novus väljarbarometer för juni månad.

Kristdemokraterna har haft ett bra år i opinionsmätningarna. I juni förra året fick man 3,4 procent av väljarstödet hos SVT/Novus, sedan dess har det gått rejält uppåt.

Men i SVT/Novus senaste väljarbarometer tappar Kristdemokraterna 2,3 procentenheter, och landar på 7,7 procent. Undersökningen är gjord från 3 till 23 juni och nedgången är den enda statistiskt säkerställda förändringen i undersökningen.

Abortfrågan har påverkat

– Kristdemokraterna har gått ned signifikant jämfört med föregående undersökning och med största sannolikhet så har det här att göra med abortfrågan, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Varför tror du det?

– Nedgången kom i samband med diskussionen kring abortfrågan och det var ett rejält tapp de sista två veckorna i den förra mätperioden. Nu kan vi konstatera den här nedgången med besked. Det kan dock vara så att de har nått någon form av återhämtning nu, man tappar inte så mycket som i början av mätperioden, säger Torbjörn Sjöström.

Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren tror också att debatten om var partiet står i abortfrågan har påverkat.

– Ja till stor del, men det gör också att vi måste försvara oss mot osanningar och inte har kunnat prata om den politik vi tror är bra för Sverige, säger Peter Kullgren.

– När vi inte får prata om politik då backar vi eller står still. Sedan kan vi också konstatera att det hårda tryck som har varit på Kristdemokraterna i abortfrågan, där våra politiska motståndare försöker sätta en bild av oss som inte stämmer, det är klart att det påverkar och gör väljare osäkra. Vi har stått bakom svensk abortlagstiftning i över 30 år, och de har bara matat och matat på i den här frågan för att sätta en annan bild av oss.

L under spärren

Liberalernas partiledarkamp går mot sin upplösning, men ska man tro Novus så har den än så länge inte imponerat på väljarna i stort. I den här mätningen ligger man under spärren till riksdagen med 3,6 procent av väljarstödet. Det ska dock påpekas att den här förändringen inte är statistiskt säkerställd.

I övrigt så är det mindre förändringar. Moderaterna är landets näst största parti i undersökningen, och ligger här 2,1 procentenheter före Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna har tappat för femte undersökningen i rad, och Moderaterna har ökat lite så nu är det faktiskt statistiskt säkerställt att de är större än Sverigedemokraterna, säger Torbjörn Sjöström.

Miljöpartiet ökar något och är nu statistiskt säkerställt över spärren till riksdagen.

Novus har för denna undersökning intervjuar 2746 personer under perioden 3 – 23 juni

Deltagarfrekvens är 52,9 %

Totalt har 5190 personer i målgruppen sökts via telefon och SMS

M                         18,8 (+1,1)

L                           3,6 (-0,5)

C                          10,1 (+1,4)

KD                       7,7 (-2,3)

S                           26,7 (+0,8)

V                          9,0 (+/-0)

MP                        5,9 (+0,4)

SD                        16,7 (-0,9)

Annat                    1,5 (+/-0)

Osäkra                   4,8

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer