KD-ledaren Ebba Busch Thor valde att inte svara på frågan om Sverige ska vara ett mångkulturellt land i måndagens partiledardebatt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Valkompassen visar: Kristdemokraterna kluvet om mångkultur

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledning tycker att ett mångkulturellt Sverige är ett ganska dåligt förslag. Det svarar den i SVT:s Valkompass.

Men en majoritet av partiets egna toppkandidater till riksdagen håller inte med.

Under måndagens partiledardebatt i Aftonbladet fick alla partiledare frågan ifall Sverige ska vara ett mångkulturellt land eller inte. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor valde då att inte svara på frågan.

Så vad säger partiet? I SVT:s valkompass har samtliga riksdagspartier och deras kandidater fått svara på påståendet ”Sverige ska vara mångkulturellt”. KD:s partiledning väljer svarsalternativet: ”Ganska dåligt förslag”.

Val 2018 – #dinröst

Bland partiets toppkandidater till riksdagen ser det annorlunda ut. 56 procent, en majoritet, svarar att det är ett ”ganska bra förslag” eller ”mycket bra förslag”. Svarsfrekvensen bland toppkandidaterna är 50 procent.

Olika tolkningar i partiet

Partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson menar att den olika synen beror på att man tolkar frågan annorlunda.

– Vi är eniga i partiet om vad vi tycker. Vi är eniga om att det är bra med ett mångkulturellt land, men att det inte är ett politiskt mål i sig att uppnå mer eller mindre mångkultur, säger hon till SVT.

– Däremot vill vi vända oss mot den relativism som ibland har uppstått, mångkulturalism kan det kallas, där det inte finns några fasta värderingar i ett land. Det finns vissa värden som inte är valbara, som är nödvändiga för att hålla samman samhället.

I sitt eget svar skriver dock Acko Ankarberg Johansson att ett mångkulturellt Sverige är ett ”ganska bra förslag”.

– Det är utifrån konstaterandet att Sverige är ett mångkulturellt samhälle. Hade frågan gällt mer eller mindre mångkultur hade jag svarat att det inte är politikens roll att avgöra, säger hon.

Står bakom partiledningen

Gudrun Brunegård är ersättare i partistyrelsen och tycker att ”Sverige ska vara mångkulturellt” är ett mycket bra förslag.

– Sverige har under årtusenden befolkats av människor från olika håll och med olika bakgrund. Det har berikat Sverige. Det är min uppfattning att mötet mellan olika kulturer är utvecklande och vidgar perspektiven, skriver Gudrun Brunegård i en kommentar till SVT Nyheter.

Hon betonar dock att hon står bakom partiets politik, och menar också att olika personer i partiet kan ha tolkat frågan annorlunda.

Vad tycker du om partiledningens hållning i den här frågan?

– Att på så kort tid, som på senare år, ta emot så många personer från andra kulturer förorsakar stora utmaningar. Språkkunskaper, kunskaper om kultur, seder och förhållningssätt och integration i arbetsliv tar tid. Därför står jag bakom den mer återhållsamma migrationspolitik som nu förs, menar Gudrun Brunegård.

I går valde Ebba Busch Thor att inte besvara en liknande fråga i Aftonbladets partiledardebatt, vad tycker du om det?

– Jag tolkar det som att Ebba på det sättet vill markera frågans komplexitet och det hedrar henne.

Testa vilka partier som tycker som du – gör Valkompassen.

Så gjordes undersökningen

SVT:s valkompass bad partier och företrädare att svara på påståendet ”Sverige ska vara mångkulturellt”

Svarsalternativen var: ”mycket dåligt / ganska dåligt / ganska bra / mycket bra”

KD:s partiledning svarade med alternativet ”ganska dåligt”

56 procent av partiets toppkandidater till riksdagen svarade ”ganska bra” eller ”mycket bra”

Totalt ställdes frågan till 217 toppkandidater till riksdagen, dvs kandidater som står på plats 1-10 på partiets riksdagslistor

Svarsfrekvensen bland dessa var 50 procent, eller 108 personer

Så här ser partiledningens motivering ut:

”Vi tar emot människor på flykt av moraliska skäl och arbetskraftsinvandring därför att kompetens och arbetskraft behövs. Vi tar inte emot därför att människor har en viss etnicitet. Att kvotera människor för att uppnå mångfald är fel. Sverige ska vara ett hem och samhällsgemenskap för alla människor som bor här, oavsett etniskt ursprung.”

Källa: SVT Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet