KD-ledaren: ”Mångkulturalism inte rätt väg”

Uppdaterad
Publicerad

I Aftonbladets partiledardebatt fick alla partiledare frågan ifall Sverige ska vara ett mångkulturellt land eller inte. Då tog Ebba Busch Thor (KD) upp ingen hand alls.

– Mångkulturalism är inte rätt väg, säger hon.

Alla förutom Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson räckte upp en grön hand efter frågan om det mångkulturella Sverige. Åkesson visade en röd hand och Busch Thor avstod från att svara.

– Vi är de facto ett land med många kulturer [...] och vi ska vara ett land med många kulturer. Men mångkulturalism är inte rätt väg, säger KD-ledaren.

Åkesson: Centerpartiet vill ha 30-40 miljoner fler invandrare

Det blev även en hård ordväxling mellan Jimmie Åkesson och Annie Lööf om migrationspolitiken.

– Annie Lööf tillhör det parti inom borgerligheten som vill ha mest invandring. Man vill egentligen ha fri invandring – 30-40 miljoner fler invandare, säger Åkesson.

Då svarade Lööf att Åkesson ”nästan [var] diskvalificerad” från invandringsdebatten.

– Ni vill inte ha någon asylinvandring, ni vill inte ta emot några kvotflyktingar och du har sagt att de enda flyktingar ni skulle ta emot är danskar som flyr undan krigets Danmark.

Lööf: Du skulle lyssnat mer på mig och mindre på Avpixlat

Lööf pressades av SD-ledaren i frågan om vilka migrationspolitiska krav Centerpartiet skulle ställa på en Alliansregering.

– Om du hade lyssnat mer på vad jag sa innan och mindre på Avpixlat och Fria Tider hade du hört jag vill värna asylrätten, ha fokus på kvotflyktingar, verka för ett EU-gemensamt asylsystem och se till att mammor och pappor kan återförenas med sina minderåriga barn.

Testa vilka partier som tycker som du! Gör Valkompassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.