– Barn behöver både mamma och pappa och det är viktigt att båda tar ansvar, säger Ebba Busch Thor (KD) i kvällens utfrågning. Foto: SVT

KD-ledaren: Barn är inte en snuva

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s partiledarutfrågning, där KD-ledaren Ebba Busch Thor var först att frågas ut, försvarar hon att hennes parti vill ta bort de tre pappamånaderna i föräldraförsäkringen.
– Det är en märklig syn att pappor bara ska ta tre månader. Det ska familjen själv avgöra, inte Stefan Löfven eller Gustav Fridolin, sade hon.

Men Ebba Busch Thor tycker det är bra att pappornas andel av föräldraledigheten har ökat – pappornas uttag är nu 28 procent.

– Barn behöver både mamma och pappa och det är viktigt att båda tar ansvar.

Vad tänker hon om att slopade pappamånader kanske får det uttaget att minska igen?

– Det går inte att säga att pappamånaderna har drivit fram det här. Både ideologiskt och realistiskt – det kan aldrig vara politikers uppgift att styra över hur man ska lägga upp sitt familjeliv, sade Ebba Busch Thor.

”Barn är ingen snuva”

KD-ledaren tycker att föräldraförsäkringen är en speciell försäkring.

– En del jämför föräldraförsäkringen med andra försäkringar, att få ersättning om man blir sjuk – men barn är inte någon snuva! Barn är något man har tillsammans med en person som man förhoppningsvis älskar och delar sitt liv med och då ska man samsas runt barnets bästa. Det här handlar inte om jag och mitt utan om vårt – att sätta barnet i centrum, slog KD-ledaren fast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet