KD:s partiledare Ebba Busch Thor. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

KD-ledaren: Våra värderingar är hotade

Publicerad

Sverige befinner sig i en värderingskris. Det sade Ebba Busch Thor i sitt tal i Almedalen i kväll. – Många frågar sig vart vårt samhälle är på väg.

KD-ledaren inledde sitt tal på Almedalens scen med att säga att hon älskar Sverige. Hon räknade upp en rad svenska saker att vara stolt över, Ikea, Spotify, jordgubbar och skärgården. Friheter och rättigheter som många bara kan drömma om tar vi för självklara i vårt land, sa Ebba Busch Thor.

Men svenska värderingar ska inte tas för givna varnade hon.

– Värden som byggt vårt hem starkt, som tillit, frihet, jämlikhet och människors lika värde är hotade.

”Löfvens samhällsbygge ett fuskbygge”

Busch Thor målade upp en bild av ett Sverige där människor vänder bort blicken istället för att hjälpa andra, där kvinnor blir utsatta för sexuella trakasserier på festivaler och där människor reser till Syrien för att kriga för IS.

– Dygder som flit och tålamod, medmänsklighet och mod är inte särskilt poppis längre. Dessvärre ersätts de allt mer av kortsiktighet, uppgivenhet och egoism, jag, mig och mitt.

KD-ledaren kallade det samhällsbygge som statsminister Stefan Löfven brukar tala om för ”ett fuskbygge”.

Och svaret på krisen för värderingarna är enligt Busch Thor en ”värderingsrevansch”.

– Bara genom en värderingsrevansch kan vi rusta vårt gemensamma hem tryggt för framtiden.

”Regeringen handfallen”

Ebba Busch Thor efterlyste bland annat svenskt Nato-medlemskap, fler poliser, fler anställda inom vården och en äldreboendegaranti. Men en stor del av talet handlade också om integration och högre krav på nyanlända.

Regeringen och statsminister Stefan Löfven har hittills misslyckats med integrationen, menade Busch Thor.

– Stefan Löfvens regering står handfallen. Klämd mellan den identitetspolitiska vänsterns maktteorier och LO:s murbygge kring arbetsmarknaden. Risken är stor att vi med deras politik välkomnar människor hit men de får inte möjlighet att bygga sig ett hem.

Hon upprepade också de förslag som partiet presenterat i Almedalen. Kristdemokraterna vill att språkinlärning och samhällsorientering ska vara obligatoriskt för nyanlända, partiet vill också införa arbetskrav för den som får socialbidrag.

Bidrag riskerar att göra människor passiva, sade hon.

– Vi ska välkomna människor att göra Sverige till sitt hem, då är det viktigt att de får veta vad som gäller här.

Varnade för att besserwissra efter brexit

I söndags sade Liberalernas ledare Jan Björklund att svaret på britternas nej i EU-omröstningen ska vara mer, inte mindre EU. Men Ebba Busch Thor håller inte med Björklund. Hon talade istället för mer mellanstatligt samarbete och en mindre EU-budget. Precis som Löfven gjorde i sitt tal, varnade hon för att hämnas på britterna.

– Vi som är politiska ledare måste ta ansvar för att samarbetet mellan länderna fortsätter. Då måste vi politiker våga göra två saker samtidigt, lyssna och leda. Inte besserwissra och köra över.

Ebba Busch Thor avslutade sitt tal med att hylla familjen och återknyta till värderingarna.

– Där i de små gemenskaperna händer det något som gör samhället starkare.  Där överförs värderingar. Värderingar som byggt och bygger vårt hem starkt och tryggt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2016

Mer i ämnet