Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att de är beredda att stödja misstroende mot miljöminister Per Bolund. Foto: TT

KD och SD beredda att stödja misstroende mot Bolund

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna vill väcka misstroende mot miljöminister Per Bolund (MP) om han inte fattar beslut om slutförvar av kärnbränsle innan Lucia.

Kristdemokraterna är beredda att ställa sig bakom ett sådant förslag.

– Om det är det som krävs i slutändan, så ja det kommer vi i så fall vara öppna för, säger partiets gruppledare Andreas Carlson.

Liberalerna är kritiska till att regeringen ännu inte fattat ett beslut i frågan om ett slutförvar av kärnavfall.

I onsdagens ”30 minuter” meddelade Nyamko Sabuni (L) att partiet öppnar för att väcka misstroende mot miljöminister Per Bolund (MP) om inte ett beslut fattas innan luciadagarna.

För att väcka ett misstroende krävs dock stöd av 35 ledamöter i riksdagen. Liberalerna har 20 mandat och behöver alltså stöd av ytterligare minst 15 ledamöter.

KD: vi är öppna för det

Kristdemokraterna meddelar att man är beredda att ställa sig bakom Liberalernas initiativ. Partiet har 22 mandat i riksdagen vilket i så fall räcker för att väcka misstroende mot Per Bolund tillsammans med Liberalerna.

– Det viktiga nu är ett beslut om slutförvaret. Om det beslutet inte fattas kommer vi naturligtvis vara öppna för att använda riksdagens alla verktyg, säger partiets gruppledare Andreas Carlson i ett skriftligt svar till SVT Nyheter

På frågan om man är beredda att stödja ultimatumet att ett besked bör komma senast under luciadagarna svarar han:

– Om det är det som krävs i slutändan, så ja det kommer vi i så fall vara öppna för.

SD: Det pågår samtal

Även Sverigedemokraterna är beredda att väcka misstroende mot Per Bolund.

– Vi kommer att ta initiativ till att misstroende mot Bolund väcks. Det pågår sedan ett par veckor tillbaka samtal om detta inom oppositionen och det här är ett välkommet besked från Nyamko Sabuni, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i ett skriftligt svar till SVT Nyheter.

Däremot vill partiet i nuläget inte ge ett besked om ett sådant misstroende kopplas till ultimatumet om luciadagarna.

– Tidpunkten får vi återkomma om. Jag ser gärna att det sker i närtid, men givetvis är det en fördel om oppositionen kan komma överrens.

M: Måste hantera skyndsamt

Moderaternas gruppledare Tobia Billström vill inte svara på om man stödjer Liberalernas ultimatum men säger att regeringen skyndsamt måste hantera frågan om slutförvaret för att kunna säkerställa en långsiktig och stabil energiförsörjning i landet.

– Om så inte sker får vi överväga nästa steg, säger han.

MP: Krävs mer tid

Miljöminister Per Bolund menar att  frågan om slutförvar av kärnbränsle måste utredas ytterligare innan man kan fatta ett beslut.

– Mark- och miljödomstolen konstaterade att regeringen inte kan godkänna SKB:s ansökan om vi inte har ett bättre beslutsunderlag. Det arbetar vi för högtryck på med att sammanställa, säger Per Bolund till SVT Nyheter.

För att riksdagen ska rösta ja till förslaget att förklara sitt misstroende mot en minister ska minst 175 ledamöter rösta ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer