Foto: TT

KD ratas av allianskompisarna

Uppdaterad
Publicerad

När SVT frågar riksdagskandidaterna vilket parti som är deras andrahandsval väljer många ett parti på den ”egna planhalvan”. Men KD får bara lite stöd från allianskollegorna.

I samband med lanseringen av Valkompassens kandidatmatchning fick kandidaterna också välja vad de skulle rösta på om de inte får välja sitt eget parti. När man väger samman kandidaternas svar framgår, inte så överraskande, att många väljer ett parti som anses ligga nära dem politiskt. Många av allianspartierna väljer någon av de andra regeringspartierna till exempel.

Men det finns de som väljer något helt annat. Ett exempel är kristdemokraten Samuel Nygren som i lördags hoppade av sin kandidatur till riksdagen efter att det uppmärksammats att han i Valkompassen svarat Sverigedemokraterna som sitt andra parti.

Val 2014

– Människor kan ha olika preferenser och det finns naturligtvis tusentals personer som står på listor i hela vårt land men vi får ta ett samtal med den här personen för att klara ut vad som han eller hon tycker och tänker, och se om det är så att säga kompatibelt med Kristdemokratisk politik, kommenterade Göran Hägglund då.

Moderaterna ger KD stöd

Men när allianskandidaterna ska välja ett alternativt parti så lämnas Kristdemokraterna ute i kylan. Både FP och C ger KD kalla handen. Bara 6 procent av Folkpartiets totalt 186 kandidater som svarat väljer partiet och av Centerpartiets 159 kandidater väljer 9 procent KD.

Från Moderaterna får Kristdemokraterna dock lite broderligt stöd. Ungefär var fjärde moderat kandidat väljer KD som andrahandsparti, även om fler moderater, 36 procent, föredrar FP.

KD mer lojala

Kristdemokraternas kandidater är däremot ”trogna” sina allianskollegor och anger i högre utsträckning FP och C som andraalternativ.

Hela 19 procent av 124 personer från KD väljer C. 8 procent av 124 från KD väljer FP. Hela 48 procent från KD väljer M.

Feministiskt initiativ, som inte sitter i riksdagen i dag, är det parti som får allra störst andel av andrahandsrösterna. Hela 12 procent av dem som svarat väljer Fi när de inte får välja sitt eget parti. Mest stöd får Fi inte helt oväntat från V, MP och S.

Allra lägst andel av den totala andelen andrahandsröster får SD, bara en kandidat av de totalt 1.283 som svarade på frågan valde att lägga sin röst på dem.

Så stor andel andrahandsröster får partierna:

V: 115 personer, 9 procent

S: 104 personer, 8 procent

MP: 132 personer, 10 procent

C: 130 personer, 10 procent

FP: 124 personer, 10 procent

M: 128 personer, 10 procent

KD 89 personer, 6 procent

SD: 1 personer, 0,2 procent

PP: 23 personer, 2 procent

Fi: 149 personer, 12 procent

JL: 5 personer, 0.5 procent

Annat 291 personer, 23 procent

Totalt 1.283 personer som valt att svara på frågan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet