Acko Ankarberg, Ebba Busch Thor, Jakob Forssmed och Pernilla Gunther. Foto: SVT

KD:s partiledarkandidater ställs mot väggen

Uppdaterad
Publicerad

De är för hårdare straff för våldsbrott, säger bestämt nej till dödshjälp och vill inte kalla sig feminister. De fyra kandidaterna om KD-ledarposten fick sätta ner foten i en rad nyckelfrågor i Gomorron Sverige.

Fyra personer, tre kvinnor och en man, har anmält sitt intresse att ta över efter Göran Hägglund den 25 april. Acko Ankarberg – i dag partisekreterare, Ebba Busch Thor – kommunalråd Uppsala, Penilla Gunther – riksdagsledamot, och Jakob Forssmed – ekonomisk-politisk talesperson i riksdagen besökte i dag Gomorron Sverige för att presentera sina syn på partiets inriktning.

Mest brände det till kring frågor om flyktingmottagandet. Alla tycker att kostnaderna bör minskas, men formerna kring det väcker en diskussion.

Kampen om KD-posten

– Det är ett moraliskt självändamål att ta emot flyktingar som flyr för sina liv. Men det ska inte nödvändigtvis kosta så mycket som möjligt, säger Jakob Forssmed.

Tak för flyktingmottagandet

Ingen av dem vill till att börja med sätta en övre gräns för Sveriges flyktingmottagande. Men Ebba Busch Thor säger att ”det kommer att vara mycket svårt för Sverige” att hålla mottagandet på samma nivå som Migrationsverkets prognoser.

– Jag gör bedömningen att Sverige inte kommer att kunna ta emot så många som prognosen säger. Framför allt är det viktigt att andra länder vill ta ett större ansvar. Därför är det viktigt att vi inte bara går på permanenta uppehållstillstånd utan även temporära uppehållstillstånd, säger hon.

De andra kandidaterna håller inte med om bedömningen.

– Vi ska ha en ambition att klara det, säger Jakob Forssmed.

Vilka som står till höger respektive till vänster i partiet blev tydligt i frågan om inkomstklyftor. Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg är tveksamma till insatser för att minska inkomstskillnader, medan Jakob Forssmed och Pernilla Gunther svarar ja på frågan.

Inte feminister – men för jämställdhet

Ingen av dem vill kalla sig feminist, men Pernilla Gunther svarar med reservation ändå ja.

– Jag är kristdemokrat, säger Ebba Busch Thor.

– Men jag är för jämställdhet, lägger Jakob Forssmed till.

På frågan om homosexuella och ensamstående ska få adoptera svarar alla ja. Men Acko Ankarberg gör det med en reservation.

– Jag tycker att det är en felställd fråga. Vid en adoption tycker jag att det är eftersträvansvärt att barnet får en ny mamma och pappa som ersätter de föräldrar man mist. Men föräldrarnas sexuella läggning är inte intressant, säger hon.

Snabbfrågor till partiledarkandidaterna

Borde föräldrar vara hemma längre med sina barn innan de går tillbaks till jobbet och lämnar över till barnomsorgen?

Alla: Ja.

Är du feminist?

Pernilla Gunther: Ja

Övriga: Nej

Är Gud en viktig del av ditt liv?

Alla: Ja

Bör kyrkan fråntas den juridiska rätten att viga?

Alla: Ja

Ska betyg införas från fjärde klass?

Alla: Nej

Bör kostnaderna för flyktingmottagandet minska?

Alla: Ja

Bör det finnas en övre gräns för hur många invandrare Sverige ska ta emot varje år?

Alla: Nej

Ebba Busch Thor: Inte ett satt tal, men jag gör bedömningen att Sverige inte kommer att kunna ta emot så många som prognosen säger.

Bör ersättningen från A-kassan höjas?

Alla:  Ja

Bör inkomstskillnaderna i Sverige minska?

Acko Ankarberg: Nej

Jakob Forssmed och Pernilla Gunther: Ja

Behövs det mer pengar till försvaret?

Alla: Ja

Behövs det hårdare straff för våldsbrott?

Alla: Ja

Ska det finnas fler skattefinansierade härbärgen?

Ebba Busch Thor: Nej

Övriga: Ja

Ska man ha rätt att få assisterad dödshjälp?

Alla: Nej

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om KD-posten

Mer i ämnet