Foto: Scanpix.

KD vill dela barnbidrag och premiepension

Uppdaterad
Publicerad

KD föreslår på söndagen att barnbidraget ska delas lika mellan föräldrarna i stället för att ges till barnets mor.

Kristdemokraterna vill att barnbidraget ska delas mellan föräldrarna, när föräldrarna bor ihop eller där barnen bor växelvis hos föräldrarna.

Nu betalas bidraget ut till barnets mor, om inte föräldrarna meddelar något annat till försäkringskassan.

Almedalen 2012

KD vill också att premiepensionen, en del av den statliga pensionen, ska delas lika mellan föräldrar med barn som inte fyllt 12 år.

Delningen ska ske genom att båda föräldrarnas totalt intjänade premiepension delas lika mellan dem, vilket innebär att den förälder som arbetar mest när barnen är små får dela med sig av premiepensionen.

Glöden har inte falnat

KD-ledaren Göran Hägglund håller inte med sin allianskollega, C-ledaren Annie Lööf, att regeringsalliansen har tappat tempo och saknar den reformiver som en gång fanns.

-Alliansens glöd har verkligen inte falnat. Vi har många nya tankar och jag känner inte att jag har tappat glöd, sade Hägglund på en pressträff inför sitt tal i Almedalen.

Han tolkar Annie Lööfs tal om att alliansen tappat fart som ett sätt för Centerledaren att skapa uppmärksamhet för partiet.

-Syftet var väl att visa att Centern vill komma vidare, sade Hägglund.

Hägglund svarade lite svävande på om han tänker anta den inbjudan som Annie Lööf gav sina tre allianskollegor, att komma till hennes hemby Maramö för att gjuta nytt mod i regeringsalliansen.

Stöd för underhållsbidrag

KD föreslår också att föräldrar bör få råd och stöd för att komma överens om underhållsbidrag i stället för att reglera underhåll via underhållsstödet. Vid en pressträff i Visby pekade KD-ledaren Göran Hägglund på att det skulle förbättra läget för de ekonomiskt mest utsatta barnen.

-Den ekonomiska situationen för de här barnen skulle förbättras med ungefär 1 000 kronor per månad, sade han.

I fråga om det delade barnbidraget ser Hägglund det som ett meddelande till föräldrarna.

-Det handlar om att markera det delade ansvarstagandet för barnen.

Vidare fick Hägglund frågor om han tycker att den största allianskamraten börjat fyllas av tankeställningar med inslag av stark statlig styrning, på individens bekostnad.

-Jag tycker att det finns sådana strömningar inom Moderaterna, absolut, svarade Hägglund.

Fakta

Fakta: KD:s förslag

  • Kristdemokraterna (KD) vill att föräldrar som har gemensamma barn under tolv år automatiskt ska dela lika på den premiepension föräldrarna tjänar in, om inte föräldrarna aktivt begär något annat.
  • Barnbidraget ska delas lika mellan föräldrar som bor ihop eller om barnen bor växelvis hos dem. Också här ska föräldrarna gemensamt begära något annat för att grundregeln ska brytas.
  • Föräldrar bör få råd och stöd för att komma överens om underhållsbidraget i stället för att underhållet regleras via underhållsstöd. Det skulle förbättra det läget för de ekonomiskt mest utsatta barnen, enligt KD. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2012

Mer i ämnet