Göran Hägglund talade på söndagen i Almedalen. Foto: Scanpix

Familjen i centrum för Göran Hägglund

Uppdaterad
Publicerad

När Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund höll sitt tal som avslutade Almedalsveckan så fokuserade han på familjen och angrep Stefan Löfven.

I inledningen av Göran Hägglunds (KD) tal så gick han till angrepp mot oppositionen och framförallt Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Hägglund menade att Löfvéns löften från lördagen om mer pengar klimatföretag bara kommer innebära skattehöjningar. Sen skojade han friskt om Stefan Löfvens tystnad.

-Sällan har någon sagt så lite om så mycket under så lång tid, säger Göran Hägglund (KD).

Delat barnbidrag

Talet var annars väldigt ideologiskt och innehöll inte så många politiska utspel. Det var framförallt familjen som stod i centrum och framförallt de förslag som kommit tidigare under dagen.

Hägglund talade länge om hur viktigt det är att föräldrarna får ta besluten själva som förslaget att barnbidraget ska delas lika mellan föräldrarna.

SVT:s politiska kommentator såg talet som ett typiskt mellanvalstal av en partiledare som varit väldigt ifrågasatt i de egna leden.

-Hade det varit valår så hade han kommit med mer nyheter. Nu var det viktigare att visa för sina partikollegor att han är en riktig Kristdemokrat.

Fakta

Fakta: Citat ur Göran Hägglunds tal

”Nog är det så med Stefan Löfven, cirkusdirektören Stefan Löfven – 'största möjliga tystnad!'.”

”Ta föräldraförsäkringen som exempel. Den finns till för föräldrarna, inte för staten.”

”Jag kommer att polemisera mot dem som tycker att politiken ska styra och ställa med människor. De som har glömt bort vem som finns till för vem.”

”Successivt har vi tagit steg bort från de stelbenta monopol som under så lång tid präglat vården och omsorgen.”

”Alliansregeringen har förnyat Sverige. Vi har skapat valfrihet på område efter område efter område.”

”För mig står det klart: Sverige behöver inte statsindividualism, Sverige behöver gemenskap. För att vara människa är också att vara beroende av andra.”

”Visionen måste vara det starka samhället. Inte den stora staten.”

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.