Foto: SVT

KD vill rusta upp det psykologiska försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna vill ha en upprustning av det psykologiska försvaret. Det säger partiledaren Ebba Busch Thor till SVT Nyheter vid den pågående konferensen Folk och Försvar i Sälen.

Medlemskap i försvarsalliansen Nato är fortfarande den stora frågan för Kristdemokraterna.

– Jag hoppas att vi nu kan nå den punkten att vi inte diskuterar om vi ska gå med i Nato, utan när och på vilket sätt, säger Ebba Busch Thor.

Folk och försvar 2016

Ett annat område inom totalförsvaret som partiet anser behöver förändring är det psykologiska försvaret.

Kristdemokraterna var som en del av Alliansen med om att lägga ner styrelsen för psykologiskt försvar 2008. Nu menar partiet att omvärldsförändringarna gjort att det behövs en återupprustning på detta område.

– Vi föreslår i dag två saker: Dels att vi stärker vår förmåga att bekämpa propagandakrigföring och desinformation. Men också att vi stärker vår förmåga att stoppa cyberattacker och digitala angrepp, säger Ebba Busch Thor till SVT Nyheter.

Kristdemokraterna avser att det behöver upprättas två oberoende myndigheter för att klara de två uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folk och försvar 2016

Mer i ämnet