Ebba Busch Thor (KD) och Emma Henriksson (KD) Foto: TT

KD vill se över sänkt abortgräns

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor anser att det behövs ”säkerhetsmarginaler” så att aborter inte kan göras så sent att fostret skulle kunna överleva utanför livmodern. I praktiken kan det innebära att abortgränsen sänks.

Det är i tidningen Dagen som Ebba Busch Thor och Emma Henriksson, andre vice partiledare och ordförande i riksdagens socialutskott, utvecklar resonemanget kring de sena aborter, till och med vecka 22, som Socialstyrelsens rättsliga råd tillåter under vissa omständigheter.

”Det får inte finnas någon som helst risk att aborter förekommer samtidigt som ett foster kan överleva utanför livmodern och därför behövs säkerhetsmarginaler. Om detta inte sker anser vi att lagstiftningen ska ses över i syfte att upprätthålla det som är lagens mening”, skriver de.

Olika syn

– Som det är i dag överlappar tidpunkten för när sena aborter tillåts och när ett foster kan överleva utanför livmodern och så får det inte vara, säger Ebba Busch Thor till TT.

Socialstyrelsen anser att en sen abort ska vara avslutad allra senast när fostret är 21 veckor och sex dagar gammalt. Annars bryter man mot lagen.

Läkarna tycker dock olika. Vissa, oftast gynekologer, anser att aborten kan inledas senast denna dag, vilket i sällsynta fall kan få till följd att det aborterade fostret stöts ut efter att abortgränsen passerats. Andra, vanligtvis barnläkare, anser att aborten ska vara avslutad 21 + 6.

Men om aborten ska vara avslutad vecka 21 + 6 innebär det att dagens gräns måste sänkas, något som enligt gynekologerna skulle inskränka aborträtten.

Sänker gränsen

För att nå en samsyn har gynekologer och förlossningsläkare bildat en arbetsgrupp.

– Men om de inte lyckas med att hitta en praxis så att aborterna är avslutade 21 + 6 är vi beredda att se över lagen så att syftet med lagen såsom den var tänkt från början upprätthålls, säger Ebba Busch Thor.

Till saken hör att det i abortlagen inte finns någon övre abortgräns uttryckt i veckor och dagar. Där står bara att en abort inte får ske om fostret kan anses vara livsdugligt, vilket av praxis satts till 21 + 6. Därför vill Ebba Busch Thor inte köpa argumentet att hon och hennes parti är beredda att sänka abortgränsen.

TT: Men i praktiken blir det ju så, eller?

– Det här innebär att tidpunkten för när Socialstyrelsen tillåter sena aborter inte kommer att vara lika långtgående som i dag, säger Ebba Busch Thor.

Socialministern kritisk

– Både SD och nu KD vill lyfta frågan om begränsningar. För mig är det viktiga kvinnors rätt till sina kroppar. Låt mig vara tydlig: Aborträtten ska inte begränsas, säger socialminister Annika Strandhäll i ett skriftligt svar till SVT Nyheter.

– Jag har inget emot att professionen med medicinsk kompetens diskuterar svåra etiska ställningstaganden, det ska politiken inte vara drivande i. Det politiska perspektivet måste handla om kvinnors rätt till sina kroppar, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer