Ebba Busch på fredagens pressträff. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ebba Busch: Ingen tvekan om att vi kan väcka misstroende mot Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna är berett att väcka misstroende mot statsminister Löfven tillsammans med Vänsterpartiet.

– Många frågar nu om vi kan tänka oss att väcka misstroende mot regeringen. Ingen tvekan råder i vår riksdagsgrupp. I går svarade vi enhälligt ja, säger partiledare Ebba Busch i sitt hösttal.

Ebba Busch säger att partiet är berett att gå vidare med en misstroendeförklaring så snart som möjligt.

– Andra har pratat om några veckor. Men vårt tålamod med regeringen är förbrukat. Finns det en möjlighet i nästa vecka då kan vi göra det, säger hon.

V hotar fälla regeringen

Vänsterpartiets partiledare hotar med väcka misstroende mot statsminister Stefan Löfven om regeringen går vidare med de förändringar i arbetsrätten som lagts fram i las-utredningen.

För Ebba Busch handlar misstroendet inte om arbetsrätten, hon lyfter istället brottslighet och vårdköer som argument för att fälla regeringen. Men om Vänsterpartiet är berett att köra skarpt så är KD också det, säger hon.

-Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt. Om den inte var lämpad att leda Sverige före coronakrisen, då är den inte heller lämpad att leda Sverige ut ur krisen, säger hon.

Vänsterpartiet behövde stöd från ytterligare ett parti för att väcka en misstroendeförklaring. Om den ska gå igenom i riksdagen behövs en majoritet.

M: Det är tomma hot

Sverigedemokraterna har sedan tidigare meddelat att de kommer att rösta för. Det kommer även Moderaterna att göra i ett skarpt läge, men partiledare Ulf Kristersson uttrycker i ett inlägg på Facebook tvivel om att Sjöstedt menar allvar.

”Hittills talar allt som Jonas Sjöstedt har sagt för att detta bara är tomma hot från vänstern. Vänsterpartiet är ute efter att stoppa reformer på arbetsmarknaden för att därefter rädda kvar Stefan Löfven som statsminister” skriver han.

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uttrycker tvivel i ett inlägg på Twitter.

”Vänsterpartiet har en historik av att göra utspel och utfästelser utan att följa upp i handling. Vi har därför svårt att tro på att Jonas Sjöstedt verkligen är beredd att avsätta Stefan Löfven. Bluffen borde synas.” skriver Jimmie Åkesson.

Se hela pressträffen i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.