Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjöstedt: Upp till statsministern nu

Sjöstedt (V): Vägvalet måste göras nu

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt säger att han är beredd att gå vidare och fälla regeringen om inte statsminister Stefan Löfven låter arbetsmarknadens parter göra upp utan hot om lagstiftning.

– Vi tar hellre ett extraval om anställningstryggheten än ser på när man utreder och slår sönder den svenska modellen, säger han.

I dag meddelade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att partiet är redo att väcka en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven tillsammans med Vänsterpartiet. Både Moderaterna och Sverigedemokraterna har sagt att de kommer att rösta för i ett skarpt läge.

Enligt Jonas Sjöstedt är det nu upp till Stefan Löfven om V ska gå vidare med en misstroendeförklaring.

– Om han säger att parterna kan fortsätta förhandla om anställningstryggheten då är krisen löst. Det är det självklara för en socialdemokratisk statsminister att säga, att man inte kör över fackföreningarna.

Varför har ni så bråttom?

– Det är nu frågan avgörs. Det här vägvalet måste göras nu. Ska man gå vidare med lagstiftning eller inte.  Om regeringen backar och låter parterna förhandla i lugn och ro, då blir det inget extraval och ingen regeringskris. Vi tar hellre ett extra val om anställningstryggheten än ser på när man utreder och slår sönder den svenska modellen.

Vill ha besked i SVT på söndag

Jonas Sjöstedt säger att Vänsterpartiets hot ger Löfven ett gott argument för att backa. Han tycker att statsministern bör ge det beskedet redan i partiledardebatten i SVT:s Agenda på söndag.

Enligt januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ska förslagen i lasutredningen genomföras om inte arbetsmarknadens parter kan komma överens. Förhandlingarna kraschade den 30 september. Både Centerpartiet och Liberalerna anser att las-utredningen är en av de bärande delarna av januariavtalet.

Är det ansvarsfullt att väcka en misstroendeförklaring mitt i en pandemi?

– Det är inte det vi önskar i första hand. Men vi har en del röda linjer och regeringen är beroende av Vänsterpartiet även om man låtsas att man inte är det. Nu har låtsatsmajoriteten hamnat vid vägs ände. Börja tala med oss. Men man vägrar att prata med Vänsterpartiet och är istället beredd att rycka undan grunden för den svenska modellen, säger Jonas Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer