Kent Ekeroth i samband med rättegången. Foto: TT

Kent Ekeroths dom återupptas i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt beslutade på fredagen att Kent Ekeroth (SD) beviljas prövningstillstånd angående domen om ringa misshandel som han överklagat.

Sverigedemokraten Kent Ekeroth dömdes i slutet av juni av tingsrätten för ringa misshandel efter att fallet om ett krogbråk tagits upp i rätten. Straffet blev 60 dagsböter à 640 kronor, sammanlagt 38.400 kronor. Ekeroth överklagade domen och Svea hovrätt beslutade att fallet ska omprövas.

I beslutet skriver hovrätten att de ska pröva om åtalet är styrkt och om målsäganden ska få skadestånd.

– Naturligtvis skönt. Jag utgår ifrån att jag blir frikänd även i hovrätten. Det var en skandal att det blev en fällande dom med tanke på den bevisningen vi la fram, säger Kent Ekeroth till SVT Nyheter.

LÄS MER: Kent Ekeroth (SD) döms för ringa misshandel

Räknar med att återgå till arbetet

Kent Ekeroth har tagit paus från sina riksdagsuppdrag sedan han åtalades i februari. När domen föll i juni sa Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson att partiet uppmanar Ekeroth att lämna sin riksdagsplats om domen vinner laga kraft.

– Jag utgår ifrån att jag kommer komma tillbaka till riksdagen och jobba som vanligt. Jag kommer att kunna verka som tidigare och har med mig ytterligare erfarenheter från detta, säger Kent Ekeroth.

TV: Kent Ekeroths tidigare skandaler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.