John Kerry hälsas välkommen av Carl Bildt. Foto: Scanpix

Kerry berömmer Sverige för klimatarbetet

Publicerad

USA:s utrikesminister John Kerry är i Sverige för att tala om Afghanistan och för att underteckna ett kritiserat avtal om olja.

Vid en presskonferens på tisdagen gav Kerry beskedet att den ryske utrikesministern sagt att Syriens ledare al-Assad presenterat en lista på deltagare i en kommande fredskonferens i början av juni.

– Jag vill tacka Sverige för era insatser både i Syrien och Afghanistan, sa utrikesminister Kerry på pressträffen.

Han betonade att USA och Sverige delar den humanitära synen på hur konflikterna ska lösas.

– Inget annat land ger så mycket till Afghanistan som Sverige gör. Vi välkomnar också det svenska biståndet till den syriska befolkningen.

Kerry lyfte också fram det svenska sändebudet (Åke Sällström) i Syrien.

Fredskonferens i juni

Under frågestunden gav också Kerry beskedet om att den ryske utrikesministern gett beskedet att Syriens ledare al-Assad presenterat en lista på deltagare i en kommande fredskonferens i början av juni.

Han sa också att det kommer att finnas tillräckligt med amerikansk militär kvar i Afghanistan, även sedan USA har dragit tillbaka sina stridande trupper i slutet av 2014.

Inom kort ska president Obama avslöja hur den amerikanska närvaron ska se ut efter 2014. 

Den svenska, framtida, insatsen kommenterade han med att det är upp till den svenska regeringen att avgöra.

Senare under dagen kommer Kerry att resa vidare till Kiruna för att delta i Arktiska rådets möte

– Jag är från Boston, så jag är beredd på att det kan bli snö.

Han berömde Sverige för vårt klimatarbete.

– Att ni som släpper ut så lite gör så mycket för klimatet. Sveriges bidrag till lösningar är mycket mer än vad man kan förvänta sig.

USA måste göra mer

Han betonade att USA borde göra mer i klimatfrågan och lyfte fram sitt besök i Kina nyligen.

– Tillsammans med Kina står vi för mer än 50 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Det är stora utmaningar vi står inför.

Under mötet i Kiruna ska ministrarna skriva under ett avtal om beredskap för insatser vid oljeföroreningar i Arktis. Även forskningsrapporter om den biologiska mångfalden och översynen av regelverket för Arktis marina miljö ska diskuteras.

Rysslands och USA:s utrikesministrar kommer att ha bilaterala överläggningar i samband med Arktiska rådets möte i Kiruna inleds på tisdagen, meddelar Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov.

Åtta länder deltar

Enligt Rjabkov är samtalen en fortsättning på det möte som hölls mellan Sergej Lavrov och John Kerry i Moskva den 8 maj. Agendan för mötet i Kiruna är fortfarande ”under utveckling”, säger Rjabkov.

Sammanlagt kommer 300 ministrar från åtta länder att delta i mötet. Sverige, Norge, Danmark, Finland, Ryssland, Kanada, USA och Island.

Mötet varar i två dagar och mötet markerar slutet på Sveriges tvååriga ordförandeskap i det Arktiska rådet. Sverige lämnar över sitt ordförandeskap till Kanada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arktismötet i Kiruna

Mer i ämnet