Stort internationellt intresse för arktismöte

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 300 representanter för Arktiska rådets medlemsländer finns på plats i Kiruna tillsammans med journalister från jordens alla hörn.

– Det här är stort för Kiruna, och det är roligt att Carl Bildt var så angelägen om att mötet skulle hållas här, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Intresset för att bevaka Arktiska rådets möte i Kiruna är stort från mediernas sida. Nästan 140 journalister och fotografer är ackrediterade, varav knappt 40 från Sverige.

Fulla hotell och mycket uppmärksamhet

Förutom reportrar från internationella nyhetsbyråer som AP, Reuters och Bloomberg kommer journalister från bland annat Kina, Japan, Frankrike och Tyskland att finnas på plats.

Samtliga hotell i Kiruna är fullbelagda under toppmötet. Kristina Zakrisson tror att den internationella uppmärksamheten under Arktiska rådets möte gynnar Kiruna.

– Jag har sett förut att när vi haft internationella besök så har det resulterat i att besökarna återvänt med släkt och familjer, så ett sånt här möte spiller nog över på besöksnäringen, säger hon.

Ska få flyga över Kebnekaise

Omkring 300 representanter för Arktiska rådets medlemsländer finns på plats, bland annat för att delta i seminarier under tisdagen. Flera av dessa handlar om tillståndet för Arktis känsliga miljö.

Under onsdagen kommer Arktiska rådets ministrar bland annat att få göra en helikoptertur i Kebnekaiseområdet och besöka den vetenskapliga forskningsstation som finns i Abisko.

De väntas också få information om hur den samiska befolkningen i Sverige och Norge ser på utvecklingen i Arktis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arktismötet i Kiruna

Mer i ämnet