Kerstin Holm, inrikespolitisk reporter på SVT. Foto: SVT

Kerstin Holm: Extremt ovanlig presskonferens

Uppdaterad
Publicerad

I dag höll LO och Svenskt Näringsliv en presskonferens tillsammans. Något som inte förekommer ofta, menar SVT:s inrikespolitiska reporter Kerstin Holm. – Det är extremt ovanligt att LO:s och Svenskt Näringsliv ordförande går ut gemensamt på en presskonferens, säger hon.

Att denna rekommendation eller vädjan uppstod det visar att båda parter är väldigt oroliga för att det ska bli väldigt stor röra på arbetsmarknaden, menar Kerstin Holm.

– Här handlar det om att stämma i bäcken helt enkelt. Då har man tagit det annorlunda beslutet och vädjar till de där avtalen inte är klara att följa redan fattade normeringar.

Under presskonferensen framkom det att det är LO:s ledning som har tagit beslutet. Vid tolvtiden i dag kommer LO:s styrelse att träffas för att diskutera det. Vad de övriga förbunden tycker om detta återstår att se.

– De är väldigt stridbara fackförbund och de kräver ju mer än vad Metall- och Industriavtalet redan har gett, 2,2 procent. Om de nu lyssnar till högsta LO-ledningen och Näringslivet, det återstår att se. Men detta speglar ändå en förhoppning från dessa två parter, att komma tillbaka till den ordning som har rått i ungefär 20 år. Att det avtal som industrin sluter ska vara det normerande.

”Väldigt allvarligt”

Kerstin Holm säger att mycket står på spel inför framtiden i branscherna som påverkas.

– Både Målarna och Byggnads har redan gått ut och varslat om stridsåtgärder. Det är klart att det är väldigt allvarligt på svensk arbetsmarknad om det skulle utbryta konflikt nu när Sverige är på väg in i en högkonjunktur, det behöver byggas och det är tryck i den marknaden. Om den plötsligt skulle stanna av på grund av dessa konflikter så handlar det om ifall jobben ska vara kvar i Sverige, eller om andra komma hit och konkurrera om de svenska jobben.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer