SVT:s utrikesreporter Khazar Fatemi.

Khazar Fatemi: Man kände av oron

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s utrikesreporter Khazar Fatemi kom hem från Afghanistan för bara en vecka sedan. Landet har blivit allt mer farligt att röra sig i, berättar hon.

Khazar Fatemi har varit i Afghanistan flera gånger tidigare, men det senaste besöket beskriver hon som det värsta hittills säkerhetsmässigt. Med sig in i landet hade de både skyddsvästar och gps-sökare, ifall de skulle bli kidnappade.

– Säkerhetsmässigt var det den mest svårjobbade hittills. Man kände av oron – det var svårt att röra sig och chauffören var betydligt mer nervös än tidigare, säger hon.

Bilden av att Afghanistan blivit alltmer farligt den senaste tiden bekräftas av Klas Bjurström på Svenska Afghanistankommittén. Organisationen har runt 6.000 anställda i landet, varav runt 200 i Kabul.

– Även på landsbygden har säkerheten blivit sämre. I Kabul har situationen försämrats under en ganska lång tid, men det har skett en upptrappning och en rad självmordsattentat den senaste tiden.

”Rädd för att gå på fel gata”

Som exempel ger han ett attentat som skedde i januari i år. Då riktades attentatet mot en restaurang med många utländska besökare, i närheten av den plats som Nils Horner blev skjuten.

Det stundande presidentvalet och att de utländska trupperna nu lämnar landet beskrivs som orsaker till den ökande oron.

– Människor är rädda, men man vet inte riktigt vem fienden är. Man är rädd för att gå på fel gata vid fel tillfälle, säger Khazar Fatemi.

Dessutom kan situationen komma att förvärras närmare inpå valet.

– Det är väldigt många som gått och registrerat sig, men frågan är om man vågar man gå och rösta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nils Horner död

Mer i ämnet