Lågkonjunkturen är fortsatt djup, men återhämtningen har börjat, bedömer konjunkturinstitutet. Foto: TT

KI: Tecken på ökad efterfrågan och produktion

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har slagit hårt mot näringslivet, men efterfrågan och produktionen ser ut att vända uppåt igen, enligt Konjunkturinstitutets konjunkturuppdatering.

Lågkonjunkturen fortsätter dock vara djup.

BNP förväntas minska med 4,8 procent för 2020, enligt KI:s konjunkturuppdatering som publiceras i dag.

Sveriges BNP rasade med 8,6 procent under årets andra kvartal, men förväntas öka med strax under två procent per kvartal under andra halvan av 2020.

KI: Positiv effekt av stödåtgärderna

KI ser tecken på att efterfrågan och produktionen vänder uppåt.

Den svenska exporten gynnas av att nedstängningarna i bland annat Europa nu har lättats på många håll. Stödåtgärderna till näringslivet har också haft en positiv effekt, bland annat korttidspermitteringarna.

– Men trots permitteringarna har sysselsättningen fallit, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på KI, under en pressträff.

Arbetslöshet på 10 procent

I Konjunkturuppdateringen skriver KI att lågkonjunkturen förblir ”synnerligen djup”, och fortsätter:

”Företagen fortsätter därför att dra ner på antalet anställda och arbetslösheten når i vinter upp till 10 procent”.

De aktiva finanspolitiska åtgärderna som relaterar till covid-19 uppgår till drygt 140 miljarder kronor, runt 3 procent av BNP, år 2020, enligt KI:s bedömning.

”För 2021 bedömer Konjunktur­institutet att åtgärder om ca 80 miljarder kronor kommer vidtas utöver vad som följer av så kallade oförändrade regler”, skriver KI i sin konjunkturuppdatering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.