Ambassadörens uppmaning: Dra tillbaka Huawei-beslutet

Publicerad

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, uppmanar den svenska regeringen att dra tillbaka beslutet att utesluta kinesiska Huawei och ZTE från 5G-utbyggnaden.

– Vi motsätter oss detta bestämt, säger han i SVT:s Aktuellt.

Beslutet grundar sig på en bedömning från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Enligt säpochefen Klas Friberg bedriver den kinesiska staten cyberspionage vilket Sverige måste förhålla sig till när 5G-nätet ska byggas.

Ett ställningstagande som Gui Congyou motsätter sig.

– Det stämmer självklart inte. Huawei och ZTE har verkat i Sverige i över tjugo år. De har alltid följt svenska lagar och regler, säger han.

”Kan inte snegla på andra länder”

Congyou påpekar att beslutet kan få negativa konsekvenser för svenska företag som är verksamma i Kina, vilket även det kinesiska utrikesdepartementet varnat för. 

Aktuellt: Är det ett hot?

– Jag tycker inte om ordet 'hot'. Vi önskar att den svenska regeringen ska ändra sitt beslut.

Detta säger dock digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) bestämt nej till. 

– Det är Sverige som självständigt stiftar lagar om de svenska radio- och kommunikationssystemen och vi kan inte snegla på andra länders uppfattningar när vi gör det, säger han i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.