Utrikesminister Ann Linde: Gui Minhai måste släppas fri Foto: Michel Sohn/Henrik Montgomery/TT

Kinas ambassadör uppkallad till UD

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet har kallat upp Kinas ambassadör Gui Congyou med anledning av fängelsedomen mot förläggaren Gui Minhai.

– Vi söker nu information om exakt vad som hänt, säger utrikesminister Ann Linde.

Ambassadören Gui Congyou har upprepade gånger kallats till möten på utrikesdepartementet för att diskutera situationen för den fängslade Gui Minhai. Efter beskedet att förläggaren döms till tio års fängelse av kinesisk domstol var det dags igen.

– Vi söker nu information om exakt vad som hänt. Vi har idag kallat upp Kinas ambassadör i Stockholm till UD och upprepat vad vi har sagt sen länge; att Gui Minhai måste släppas fri, säger Ann Linde, vid en presskonferens i Berlin.

Vill inte skicka hem ambassadören

Gui Minhai dömdes för att han, enligt kinesisk domstol, har försett utländsk makt med underrättelser, vilket har väckt starka reaktioner från svenskt håll.

När SVT frågar Ann Linde vad hon anser om kraven från flera svenska partiledare att Kinas ambassadör i Stockholm ska skickas hem svarar hon: 

– Jag anser att det är bra att ha kontaktvägar öppna. Att vi kunde kalla upp ambassadören i Stockholm och direkt framföra våra krav visar nyttan av att ha ambassadören i Stockholm.

Hur ser du på kritiken från partiledare att svenska regeringen gjort för lite för att få internationellt stöd för Gui Minhais frigivning? 

– Jag är nu i Berlin där Tysklands utrikesminister just uttalat tydligt stöd för det svenska agerandet för Gui Minhai. Vi har tidigare fått stöd från Angela Merkel och Emmanuel Macron och andra inom EU-kretsen. Jag tycker att sådan kritik visar att man inte förstått alla kontakter vi haft, säger Ann Linde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.