KTH har tagit emot minst 30 doktorander från CSC de senaste åren. I ett avslöjande från DN framgår det att de kinesiska eleverna från CSC fått skriva under ett avtal som tvingar dem vara lojala mot Kinas regim innan de åker på utlandsstudier. Foto: TT

Kinas regim kräver lojalitet från studenter i Sverige

Publicerad

Forskarstudenter som antagits till studier i Sverige via ett kinesiskt program tvingas vara lojala mot kommunistpartiet, avslöjar Dagens Nyheter. Enligt dokument som tidningen tagit del av måste studenterna skriva under ett avtal där de lovar tjäna regimens intressen och riskerar ”konsekvenser” om de inte gör som kinesiska myndigheter vill.

Programmet i fråga är Chinese Scholarship Council (CSC) som drivs av den kinesiska regimen.

Enligt DN:s avslöjande har Kungliga tekniska högskolan (KTH), Lunds universitet, Karolinska institutet, Uppsala universitet och andra svenska lärosäten under lång tid tagit emot forskarstudenter via CSC.

I avtalen studenterna skrivit på ingår det att de måste fortsätta vara lojala mot kommunistpartiets ledning, tjäna regimens intressen och aldrig delta i ”aktiviteter” som går emot myndigheternas vilja. Annars kan deras familjemedlemmar i hemlandet hamna i ekonomisk skuld till staten, rapporterar DN.

Karolinska institutet har pausat sitt samarbete med CSC och universiteten i Lund och Uppsala tar inte längre in CSC-studenter. Detta efter att det för ett par år sedan uppdagats att en forskarstudent i Lund skrivit under ett kontrakt där det framgick att anhöriga i hemlandet riskerade att bli skadeståndsskyldiga om studenten inte fullföljde sin utbildning.

KTH tar fortfarande emot doktorander

På KTH pågår samarbetet med CSC fortfarande. DN har kunnat identifiera minst 30 doktorander som tagits emot av lärosätet genom programmet de senaste åren.

I granskningen frågas Stefan Östlund, vice rektor för internationella relationer på KTH, bland annat hur han tolkar skrivelsen att studenterna inte får agera mot kinesiska statens intressen.

– Jag tolkar det som att de ska sköta sig och göra gott ifrån sig när de är utomlands. De flesta stipendieorganisationer har sådana skrivelser. Det kan jag förstå och det är inget konstigt, säger han till DN.

Stefan Östlund tillfrågas också om formuleringen sett till Kinas rykte kan tolkas som att studenternas yttrandefrihet begränsas när de åker iväg för utlandsstudier.

– Jag förstår problemet och det är därför vi nu har en konstruktiv dialog med CSC. Vi har samarbete med många länder som har andra regler och en annan kultur än vår egen och då blir det ofta en balansgång, säger han till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.