Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här blir Anna Kinberg Batra (M) utfrågad i Aktuellt: ”Jag tycker idag att jag borde ha gjort på ett annat sätt”. Foto: SVT

Kinberg Batra: ”Hade för bråttom”

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat kring Anna Kinberg Batra efter att hon anställt två personer till toppjobb vid länsstyrelsen i Stockholm.

Bland annat har hon anklagats för vänskapskorruption.

– Ansvaret är mitt, jag borde ha gjort på ett annat sätt, säger Kinberg Batra i Aktuellt.

Det var i slutet av mars som Aftonbladet avslöjade att Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra, som tidigare varit partiledare för Moderaterna, hade anställt två personer till högt uppsatta tjänster inom länsstyrelsen i Stockholm. Den ena av dem är en nära vän.

– Jag tar till mig av den kritik som har kommit. Det är en kris, det en förtroendekris, säger Anna Kinberg Batra och fortsätter:

– Men jag vill också vara tydlig med att det skulle vara förskräckligt om det var så att jag drog in ett kompisgäng hur som helst.

Tjänsten gick till nära vän

Rekryteringarna gäller en planeringschef och en organisationschef. Den ena tjänsten annonserades inte ut alls, den andra utannonserades på en anslagstavla i receptionen – som söktes av en enda person.

Personen i fråga är en nära vän till Kinberg Batra. Kinberg Batra är även gudmor till ett av vännens barn.

– Nu i efterhand är det lätt att säga att jag hade för bråttom, säger hon.

”Strider inte mot förordningen”

Eftersom Kinberg Batra är vän med planeringschefen, vilket hon varit öppen med hela tiden säger hon, var det extra viktigt att annonsera tjänsten.

– Det som står i grundregeln är att man ska kungöra i lämplig form.

Att annonsen sattes upp i receptionen kanske inte var ”tillräckligt lämpligt”, säger hon.

– Men det strider inte mot förordningen.

Enligt Kinberg Batra handlar det om ett antal missuppfattningar gällande rekryteringsprocessen, men hon välkomnar JO:s granskning.

”Vill be om ursäkt”

Kompetens går före allt annat, menar Kinberg Batra som gärna hade sett fler sökande i fallet.

– Det skulle jag vilja be om ursäkt för. Det skulle ha varit bättre för den otroligt kompetenta personen om det hade varit fler konkurrenter. Jag är säker på att hon hade stått sig väldigt bra i konkurrens också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.