Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kommer att hända i utredningen mot Anna Kinberg-Batra? Hör JO Per Lennerbrant Foto: Jessica Gow/TT

JO utreder Kinberg Batras kompisrekryteringar

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat kring landshövding Anna Kinberg Batra (M) efter att hon plockat in två av sina vänner till toppjobb på länsstyrelsen i Stockholm. Nu inleder JO en utredning av rekryteringarna.

I slutet av mars avslöjade Aftonbladet att Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra hade anställt två av sina vänner. Den ena av dem till en tjänst som bara utannonserades genom en lapp i receptionen och där vännen var den enda sökande.

Den andra tjänsten, med en månadslön på 90 000 kronor, utannonserades aldrig. I ett mejl som Aftonbladet har tagit del av pekar Kinberg Batra ut en specifik person hon kände sedan länge som sedan fick jobbet.

Länsstyrelsen har satt igång en intern utredning. Nu inleder även Justitieombudsmannen (JO) en utredning av rekryteringarna, som rör en planeringschef och en organisationschef.

”De uppgifter som kommit fram om de två rekryteringarna gör att jag vill titta närmare på om allt har gått rätt till”, säger JO Per Lennerbrant i en kommentar.

Kinberg Batra ångerfull

Anna Kinberg Batra har tidigare sagt att hon är ångerfull och att hon tror att myndigheten skadats av hanteringen.

– Det är klart att jag i efterhand tycker att det här inte blev bra. Det väcker frågor om hur vi jobbar, hur jag jobbar, sa hon i en kommentar till TV4 Nyheterna.

Korruptionsåklagare utreder inte

Avslöjandet ledde även till att en privatperson anmälde förfarandet. Den anmälan hamnade hos riksenheten mot korruption. Under tisdagen meddelade åklagaren att man inte kommer inleda någon utredning om tjänstefel.

Tredje rekrytering ifrågasatt

Men turerna kring Kinberg Batra fortsätter. På måndagen rapporterade TV4 Nyheterna att länsstyrelsen i Stockholm anställde en ny beredskapschef trots att han inte uppfyllde kraven för tjänsten.

Enligt kanalens källor ska flera steg i rekryteringsprocessen ha hoppats över och han fick heller inte genomföra några tester. Vid slutintervjun kallades han direkt till landshövding Kinberg Batra – och fick därefter jobbet. Facket är kritiskt mot att de inte fått vara delaktiga.

Kinberg Batra skriver i en kommentar till TV4 att chefen fick jobbet ”i konkurrens med flera andra goda kandidater” och att hans erfarenheter gjorde honom bäst lämpad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.