Kinberg Batra till angrepp mot regeringen i sitt tal

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra höll på lördagen sitt första stämmotal som ordförande för partiet. ”Regeringen måste inse att det krävs förändring på riktigt”.
En helt ny migrationspolitik hjälper partiledaren Anna Kinberg Batra att förpassa företrädaren Fredrik Reinfeldt till historiehörnan.

Sannolikt utan baktanke hade stämmoarrangörerna bokstavligt talat placerat Fredrik Reinfeldt i ”historiehörnan” på stämman, där han signerade sin bok direkt efter att Anna Kinberg Batra tackat för stämmans uppslutning bakom den nya migrationspolitiken.

De nya hårdare kraven på gränskontroller, tillfälliga uppehållstillstånd och tuffare försörjningskrav kontrasterar tydligt mot företrädarens migrationspolitik, som partiet ingick tillsammans med Miljöpartiet. På stämman beskrevs MP som den ena extremen i migrationspolitiken, en kritik som indirekt träffade Fredrik Reinfeldt.

Regeringen saknar kontroll

Sverige befinner sig i en ”ohållbar situation” där kommunerna närmar sig bristningsgränsen. I den akuta flyktingsituationen har regeringen inte kontroll, sade moderatledaren under sitt tal.

– Det är uppenbart att regeringen saknar kontroll över situationen. Därför har vi i Alliansen tagit initiativ till samtal med regeringen, så att vi omedelbart kan få till en omläggning av migrationspolitiken, säger hon.

”Åkesson, lika svarslös som ansvarslös”

Stämman gav under lördagen sitt stöd för partiledningens linje om att arbeta för tillfälliga uppehållstillstånd som regel för asylsökande. Dessutom beslutade man om snabbare prövning mot säkra länder samt skärpt försörjningskrav.

– Nu kommer jag se till att det blir verklighet, sade Anna Kinberg Batra.

I talet markerar hon också mot Sverigedemokraterna, som hon beskriver som populister som bara pekar finger.

– När frågorna blir konkreta står Jimmie Åkesson där, lika svarslös som ansvarslös, säger Batra.

Ska bli ledande skolpartiet

Partiledaren meddelade också i sitt tal att Moderaterna ska bli det ledande skolpartiet. Nu drar hon i gång ”Skolinitiativet”.

– Jag kommer att leda det själv. Jag kommer att samla den kunskap och erfarenhet som finns här inne och den experthjälp och forskning som finns där ute. Vi ska ta fram de viktigaste och bästa förslagen för att svenska skolan fullt ut ska bli den plats där vi rustar våra barn för framtiden.

Krav om att fälla regeringens budget

Efter nio månader som partiledare kämpar Anna Kinberg Batra mot lågt förtroende och fallande opinionssiffror.

Förtroendet för M-ledaren har minskat sedan hon var ny som partiledare, visar en mätning som Sifo gjorde under förra veckan. Enligt mätningen har hennes egna väljare mer förtroende för Centerledaren Annie Lööf än till sin egen partiledare.

Samtidigt finns krav från vissa inom partiet att Moderaterna ska fälla regeringens budget redan nu i höst. Under talet upprepade Kinberg Batra att hon inte tänker riva upp riksdagens budgetbeslut i efterhand för att ta kortsiktiga politiska poäng.

– Det finns inga genvägar i politiken. Väljarna gav oss bakläxa förra året. Vi blev inte störst. Den matematiken gäller tyvärr fortfarande, säger Batra med adress till partikamraterna som vill gå till offensiv efter att DÖ fallit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

M-stämma 2015

Mer i ämnet