M vill kunna förbjuda tiggeri lokalt

Uppdaterad
Publicerad

Moderatstämman biföll partiledningens förslag om att låta kommunerna förbjuda tiggeri lokalt. I förslaget föreslås att ordningslagen ses över så att tiggeri kan förbjudas för att upprätta allmän ordning.

M-stämman röstade ja till partiledningens förslag om att möjliggöra förbud mot tiggeri i lokala ordningsföreskrifter.

Ordningslagen ska ses över för att göra det möjligt att förbjuda tiggeri vid buss- och tågstationer och andra hållplatser för kollektivtrafik, eller vid köpcentrum, utanför butiker samt andra allmänna platser som torg och parker för att upprätta allmän ordning. Kort sagt platser där tiggarna i dag sitter.

M-stämma 2015

Beatrice Ask: Kan bli konflikter

Beatrice Ask menar att tiggeriet kan leda till ordningsstörning.

– Det kan bli konflikter om vem som ska ha tiggeriplatsen, säger Ask till SVT Forum.

Exakt hur ett lokalt förbud ska utformas är dock oklart.

– Jag kan inte exakt gå ut med hur det ska gå till, men det vi vill åstadkomma är att det ska vara tydligt att en kommun lokalt inte tillåter tiggeri på vissa platser, där man uppfattar att man har problem, säger Ask.

”Ska inte göra det svårare för utsatta”

Men alla var inte för. Anders Åhrlin, polis från Örebro, argumenterade mot.

– Jag har en hård hållning om det uppstår kåkstadsliknande byggen, sanitära olägenheter eller ordningsstörningar. Men det betyder inte att jag vill att vi ska förbjuda fattigdom och tiggarna. Vi ska inte göra det svårare för de allra mest utsatta, sade han.

Henrik Sundström, distriktsordförande från Bohuslän ville däremot gå längre och införa ett nationellt förbud mot tiggeri, vilket stämman avslog.

Moderata ungdomsförbundets (Muf) röstade mot båda förslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-stämma 2015

Mer i ämnet