SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Molin, SVT

Analys: ”Reinfeldts politik faller ihop som ett korthus”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter tio år faller Fredrik Reinfeldts Nya Moderater ihop som ett korthus. Efter tre dagar i Karlstad är ”öppna era hjärtan-politiken” borta. Kollektivavtalsfantasterna har inget längre att hämta hos Moderaterna. Och i sitt tal dömde Anna Kinberg Batra ut den gamla jobbpolitiken. Hon lämnar stämman som en starkare ledare och med en helt ny och hårdare migrationspolitik. Kinberg Batra har nu erövrat en egen plattform i partiet med ett återtåg till något som liknar nygamla moderater.

”Vi var arbetarpartiet som gick till val utan jobbpolitik”, sa Kinberg Batra från scenen i sitt tal medan Fredrik Reinfeldt satt på första parkett och lyssnade till hur hans verk föll sönder och samman. Fredrik Reinfeldt gjorde som statsminister flyktingpolitiken till en av sina portalfrågor. Tillsammans med Miljöpartiet formade han den mest generösa flyktingpolitiken i Europa.

Anna Kinberg Batra vill också vara en flyktingpolitikens främsta företrädare, fast med en helt ny inriktning. Med en tvär gir gör hon och Moderaterna nu upp med Fredrik Reinfeldts öppna hjärtan. I den kraftiga svängen tänker Anna Kinberg Batra ta ledarskapet i flyktingkrisen och utmana Stefan Löfven i frågan som ligger allra högst upp på väljarnas dagordning.

M-stämma 2015

Tillfälliga uppehållstillstånd är den främsta beståndsdelen i den nya moderata flyktingpolitiken. ”Nu tänker jag se till att det blir verklighet”, utropade Kinberg Batra från talarstolen och ombuden jublade. Lyckas hon med det stärker hon sin ställning i sitt eget parti och i alliansen.

Reinfeldts politik påtvingad

Reinfeldt var nog en större ikon bland vänsterpartister och miljöpartister i migrationsfrågan än i sitt eget parti. För många moderater var hans öppna era hjärtan-politik påtvingad. Eftersom den förre partiledaren hade partiet i ett järngrepp var det få som vågade invända mot hans linje. Det var locket på, har någon formulerat det. Men nu när Reinfeldt är en föredetting söker sig den knutna näven upp ur fickan i partiet och det återhållna blir till ord som basuneras ut. Eller som ett ombud sa: Det har gått alldeles för lång tid sedan vi kunde tala om de här frågorna.

Omorienteringen är inte enbart en följd av att så stora skaror flyktingar kommer till Sverige nu utan påbörjades redan när Anna Kinberg Batra tog över ledarskapet. Ingen moderat på toppnivå vill säga att den nya politiken syftar till att färre flyktingar ska komma hit. De kallar det hellre ordning och reda i asylsystemet.

Strängare regler

Men att strängare regler för anhöriginvandring, gränskontroller och temporära uppehållstillstånd, ska leda till att Sverige blir ett mindre attraktivt flyktingland var en röd tråd i lördagens debatt om flyktingpolitiken. En del talade till och med om minskade volymer, något som har varit tabu ända sedan förre migrationsministern Tobias Billström använde den retoriken.

Det var inte bättre förr, sa Anna Kinberg Batra i sitt tal till stämman. Men med gårdagens uppgörelse med Reinfeldt – Borg-eran om LAS och dagens beslut om en ny flyktingpolitik tar Moderaterna kliv tillbaka till det som var förut. Nygamla Moderaterna har förmodligen större möjligheter att komma överens med Socialdemokraterna om flyktingpolitiken, såsom de gjorde för ett par decennier sedan. Men miljöpartisterna kommer att sakna Nya Moderaterna och Fredrik Reinfeldt om de tvingas vika sig och gå med på tillfälliga uppehållstillstånd i en uppgörelse mellan regeringen och Moderaterna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

M-stämma 2015

Mer i ämnet