Kinberg Batra vald till ny M-ledare

Publicerad

Moderatstämman valde som väntat enhälligt Anna Kinberg Batra som ny partiledare.
Hon lovade att bygga vidare på arvet efter Reinfeldt.

– Sverige är ett bättre land att leva i i dag än 2006, sade Kinberg Batra när hon tackade stämman för att hon blivit vald och Reinfeldt för hans politiska insatser.

– Sverige ska fortsätta vara ett av världens bästa länder att leva i, även när världen förändras.

Valet av Moderaternas första kvinnliga partiledare blev enhälligt. Ingen gick upp i talarstolen för att kommentera valberedningens förslag innan stämmans beslut. Valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman konstaterade att hans arbetet i slutändan var lätt.

Starkt stöd

– Det finns en kandidat till partiordförande som har ett utomordentligt stort stöd i vårt parti, oavsett hur vi delar upp det, sade han.

– Stödet finns längst i norr och i längst i söder. Stödet finns bland seniorer och juniorer.

Ljungman uppgav också att Kinberg Batra, som varit partiets ekonomisk-politiska talesperson, EU-nämndens ordförande och Moderaternas gruppledare i riksdagen, har den kompetens som krävs inte bara för att vara partiledare utan också för att bli Sveriges näste statsminister.

Kinberg Batra har redan fått intern kritik för att ha ingått den så kallade Decemberöverenskommelsen med Socialdemokraterna som möjliggjorde att extravalet inte blir av i mars.

”Elefanten”

Inga av ombuden verkade dock vilja förstöra stämningen genom att ta upp den kritiken. Stämmans ordförande, Catharina Elmsäter-Svärd, talade om för ombuden och de övriga närvarande att de som är kritiska till Decemberöverenskommelsen kommer att bjudas in att diskutera den med den nya partiledningen senare.

– Bra att du tar upp elefanten i rummet, sade Henry Stenson från Stockholm.

Innan valet av Kinberg Batra höll den avgående Moderatledaren Fredrik Reinfeldt tal. Han uppmanade partiet att fortsätta att förnya sig.

– Stanna inte, rör på er, fortsätt att se tiden som växer fram. Då blir vi relevanta, sade han till de drygt 700 närvarande moderaterna.

Stabila statsfinanser

Reinfeldt uppmanade också partiet att hålla fast vid både arbetslinjen och vid stabila statsfinanser.

– I länder som saknar stabilitet så längtar man inte efter något annat än att det blir ordning, sade han.

Reinfeldt påpekade att skattetrycket i Sverige var 53 procent när han var nybliven riksdagsledamot 1992 och att det nu är under 40 procent. Det moderata ombuden applåderade.

– Det svåra är att få till balansen i finanserna och samtidigt få lite pengar över till någon sänkt skatt, sade Reinfeldt.

Kinberg Batra försäkrade att stabila statsfinanser ska förbli fundamentet i den ekonomiska politiken. Hon uppgav samtidigt att det ska löna sig bättre att arbete för dem som fyllt 64 år och kallade det för sitt första skattebesked.

Reinfeldt lovade att i framtiden inte lägga sig i den nya partiledningens arbete, men lovade att ge det stöd som den nya partiledaren anser sig behöva.

– Jag ska stödja er på det sätt jag tror är klokast. Genom att inte säga för mycket, sade Reinfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer