Foto: TT

Kinberg Batra: Vi ska rösta nej till Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger i Ekots lördagsintervju att hon utgår från att M kommer att rösta nej till att Stefan Löfven får bilda regering efter nästa val, inte ens om de rödgröna blir största block.

– Min utgångspunkt är att Moderaterna kommer att rösta nej till att Löfven ska regera, säger Anna Kinberg Batra.

Moderaterna var med och släppte fram Stefan Löfvens minoritetsregering när Decemberöverenskommelsen slöts efter valet 2014. Men nu gäller inte DÖ längre och Kinberg Batra säger att ”vår utgångspunkt från Moderaterna är att vi vill byta regering”.

Även om de rödgröna partierna efter valet 2018 blir större än den borgerliga alliansen, säger Kinberg Batra att hon inte tänker garantera att Moderaterna släpper fram Stefan Löfven som statsminister.

”Inte mitt jobb att garantera Löfven”

– Det är alldeles för tidigt att spekulera i hur valresultatet ser ut, men efter DÖ:s fall, om Löfven också har såpass tydliga uttalanden, då är det faktiskt inte mitt jobb att garantera att han får vara statsminister, säger hon i Ekots lördagsintervju.

– Det blir en debatt ibland som nästan utgår från att det skulle vara min uppgift att se till att Socialdemokraterna får fortsätta regera vad som än händer, men det är faktiskt inte min uppgift. Jag leder en opposition och är beredd att axla ansvar och söker större förtroende för det, säger Kinberg Batra.

Om S och MP vill fortsätta regera efter valet 20108, kanske tillsammans med Vänsterpartiet – den konstellationen säger du tvärt nej till?

– Jag har inte sett än vad den skulle betyda eller vilja göra och det måste väljarna också få ta ställning till. Vad betyder en röst på Stefan Löfven förutom att han vill ha regeringsmakten?

”Vi måste förtjäna större förtroende”

Anna Kinberg Batra säger också att hon ser basen för nästa regering i en borgerlig allians som måste vara starkare än efter förra valet 2014.

– Jag tror väljarna längtar efter en plan för ett starkare Sverige, att vi presenterar vad vi skulle göra. Vi måste förtjäna större förtroende än vi fick i valet 2014, när vi fick underkänt av väljarna, konstaterar hon.

Nej till samarbete med SD

– Jag vill gå till val på ett program och en plan och ett manifest för ett starkare Sverige med allianskollegor som är beredda att regera tillsammans. För det söker vi väljarnas förtroende, säger Kinberg Batra och framhåller att hon ser alliansen som den naturliga regeringsbildaren.

– Därför vill jag inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Men om väljarna vill att ni ska samarbeta med SD?

– Skälet till att jag inte vill det är politiskt.

Men om väljarna har andra preferenser?

– Då behöver vi diskutera vad SD:s politik skulle innebära. De vill till exempel ha högre bidrag till dem som inte jobbar, de tar avstånd från integrationspolitik i sina budgetförslag, de säger nej till Nato och vill öppna för EU-utträde i en orolig omvärld där vi behöver mer samarbete med andra länder. Det är några skäl till varför det inte är ett parti att bilda en regering med. Deras politik skulle försvaga Sverige, säger Anna Kinberg Batra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.