Roth, Åkesson och Kinberg Batra. Foto: TT

Kinberg Batras svar till Förintelseöverlevaren efter SD-kritiken: ”Vårt besked står fast”

Uppdaterad
Publicerad

Förintelseöverlevaren Emerich Roth riktar i ett öppet brev skarp kritik mot att Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra på årsdagen av Auschwitz befrielse, den 27 januari, ”valde att öppna upp för Sverigedemokraterna”. Nu har Kinberg Batra svarat på kritiken.

Emerich Roth, Förintelseöverlevare och författare, skrev under torsdagen ett öppet brev till Moderatledaren som väckt stor uppmärksamhet.

”Så länge ondskan klär sig i uniform och kängor och skriker ut sitt hat, är ondskan inte så farlig. Det är när ondskan klär sig i kostym och lägger sig till med lånad vokabulär, som den är riktigt farlig. Att bli insläppt och bli tagen i hand är ondskans högsta önskan, ty väl inne och accepterad, kan den sprida sig som en smittsam epidemi”, skriver Roth i brevet publicerat i SvD.

Han menar att Moderatledarens nya hållning gentemot Sverigedemokraterna medverkar till att partiet på allvar kan ta ett kliv in i politikens finsalonger, vilket riskerar att ”normalisera och bana väg för ondskan”.

”Har stor respekt för honom”

Anna Kinberg Batra svarar nu på kritiken via sin presskontakt Niklas Gilström.

”Jag har stor respekt för Emerich Roth och träffar honom gärna, inte minst för att diskutera hur arbetet mot antisemitism och extremism kan förbättras”, säger Moderatledaren i en skriftlig kommentar till SvD.

Samtidigt är hon tydlig med att hon inte förändrat sin ståndpunkt om att öppna för förhandlingar med SD i enskilda sakfrågor i riksdagens utskott.

”Moderaternas besked står fast”, meddelar Kinberg Batra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer