Peter Mandelson sade i dag att han har en plan för hur kläderna kan släppas loss, om medlemsländerna går med på hans förslag.
EU införde i juni kvoter för att hejda den billiga klädimporten från Kina som ökat kraftigt. Förhandlingarna med Kina är hittills resultatlösa.
Svenska företag väntar på 1,1 miljoner plagg och måste få dem inom en månad för att inte drabbas ekonomiskt.
-September är en viktig månad. Grejorna måste ut i affärerna till den sista helgen i september, säger Åke Weyler, vd för branschorganisationen Textilimportörerna, till TT.
”Konstruktiva” förhandlingar
I dag lämnade EU:s delegater Kina efter fyra dagars resultatlösa förhandlingar om textilexporten.
Enligt EU:s talesman i Peking, Michael Jennings, fortsätter dock EU:s permanenta delegation i Peking förhandlingarna. Samtalen har enligt honom varit ”konstruktiva”.
EU-kommissionären Peter Mandelson ska redogöra för förhandlingsläget i ett möte med sina kommissionärskollegor inom EU på torsdag.
Medierapporter om klädbrist avfärdade Mandelson.
-Tanken att det troligen blir brist och tomma hyllor är ganska långt från verkligheten.
Alla inblandade har haft åratal på sig att förbereda sig, men Mandelson tycker inte att man kan skylla på någon enskild part.
-EU-kommissionen, medlemsländerna och kineserna är alla ansvariga, men ingen särskild är skyldig, sade han, och talade om ”aldrig tidigare skådade omständigheter på den globala textilmarknaden”.
Orsakar spricka mellan EU-länder
Sedan alla textilkvoter slopats vid årsskiftet 2004-05 ökade Kinas export till västvärlden lavinartat. För att skydda den egna textilindustrin införde då EU nya textilkvoter. Men dessa fylldes snabbt och har lett till ett kinesiskt ”klädberg” i europeiska hamnar.
Kaoset har orsakat en spricka mellan de EU-länder där klädproduktion är viktig och länder som Sverige där handelns behov av billiga plagg anses väga tyngst.
Danmark, Finland, Nederländerna, Sverige och Tyskland har varnat för högre arbetslöshet bland återförsäljare om inte handeln är fri, medan Italien, Frankrike och Spanien värnar om sin textilindustri.
Svensk analytiker tveksam
Enligt Henrik Isakson, analytiker med inriktning på tekoområdet inom Kommerskollegium, kan det dröja innan det finns ett färdigt beslut som släpper loss klädbergen i de europeiska hamnarna.
-Vi har inte sett något förslag än och man måste komma överens med kineserna, säger Isakson till TT.
En idé som finns är att ta av nästa års kvoter. Men många kinesiska leverantörer har redan skickat iväg och fått betalt för sina varor. De har inget intresse av att minska sitt utrymme nästa år. Och att höja kvoterna i år stöter på motstånd hos den majoritet av EU:s medlemsländer som drev igenom att kvoterna infördes.
-Det kommer nog inte att gå att ta något beslut på onsdag, möjligen på fredag i denna vecka, säger Isakson.