Foto: TT

Kinnunen kvar i riksdagen trots domen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att hovrätten fäller SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen för bokföringsbrott tänker han sitta kvar i riksdagen.

Kinnunen säger till SVT Nyheter att han upplever fortsatt förtroende från Sverigedemokraternas ledning och att han därför kan sitta kvar som riksdagsledamot för partiet.  

– De tycker att jag ska fortsätta att jobba i riksdagen och jag har ingen avsikt att förändra mitt engagemang i riksdagen, säger Kinnunen. 

Martin Kinnunen har länge tillhört Sverigedemokraternas toppskikt och har bland annat varit ordförande för partiets ungdomsförbund. Kinnunen sitter i riksdagen sedan 2014 och är ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet, suppleant i

EU–nämnden samt ledamot i Riksbanksfullmäktige. 

I dag dömde Svea Hovrätt Kinnunen till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott. Eftersom brottet kan ge fängelse i upp till två år prövade hovrätten även Kinnunens lämplighet som riksdagsledamot, men enligt rätten saknades skäl att han skulle skiljas från sitt uppdrag. 

Tänker överklaga

Domen har sitt ursprung  i de oegentligheter som uppstod när pengar slussades från Sverigedemokraternas bolag Samtid & Framtid till partiets förre ekonomiskpolitiske talesperson Erik Almqvist.  

Martin Kinnunen friades helt i tingsrätten, men fälldes alltså av hovrätten. Han planerar att överklaga domen till högsta domstolen.  

Vad gör du om ni inte får prövningstillstånd i Högsta Domstolen?  

– Då får man gå vidare och bita i det sura äpplet. 

Innan domen i tingsrätten, då han misstänktes för grovt brott, sade Martin Kinnunen att han skulle lämna riksdagsuppdraget om han fälldes. Innan hovrättsdomen, där brottsmisstankarna mildrats, sade han att han skulle fortsätta arbeta politiskt även om rätten fann honom skyldig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.