Utredaren Kjell Asplund tror att det finns många inom sjukvården som kommer vara upprörda över att de rättsliga påföljderna för Paolo Macchiarini blev såpass milda. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kjell Asplund: ”Är inte helt överraskad”

Uppdaterad
Publicerad

Domen mot Macchiarini kommer förmodligen uppfattas som mild, det säger den före detta läkaren och professorn Kjell Asplund. Men själv är han inte överraskad över rättens beslut.

Kjell Asplund ledde den oberoende utredningen som på uppdrag av Karolinska universitetssjukhuset skulle utreda hanteringen av Paolo Macchiarini och de fyra fall av transplantationer av syntetiska luftstrupar som genomfördes mellan åren 2011 och 2013.

Under måndagen dömdes han till villkorlig dom för vållande till kroppsskada i ett fall. Han frikändes på de övriga två åtalspunkterna.

– Jag är själv inte helt överraskad, säger Kjell Asplund till SVT. 

Han pekar på att det finns enstaka liknande fall med där läkare och sjuksköterskor dömts för grovt vållande till kroppsskada med villkorlig dom och samhällstjänst som påföljd.

”Många kommer vara upprörda”

Kjell Asplunds rapport “Fallet Macchiarini” som presenterades i augusti 2016 var en viktig del av åklagarnas gärningsmannabeskrivning och användes som underlag under rättegångens första dagar då man även läste upp långa stycken ur rapporten.

Rapporten visar bland annat att ingreppen utförts i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet och därför kan bedömas som experimentella samt att Paolo Macchiarini utfört ingreppen med stora risker utan att ta hänsyn till patientsäkerheten.

Trots det friades han alltså i två av fallen.

– Det finns en rättslig praxis. Däremot tror jag att det inom sjukvården finns många som kommer vara upprörda över att domen blev såpass mild.

Tingsrätten friar Macchiarini  i de två första fallen och bedömer att man utiifrån patienternas tillstånd bör anse att Macchiarini aggerade i nöd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rättens ordförande om domen. Foto: Håkan Claesson, David Zalaznik/AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer