• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Klarnas huvudkontor på Sveavägen i Stockholm. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Klarna-anställda pressades att säga upp sig: ”Hade inget val”

Uppdaterad
Publicerad

När betaljätten Klarna förra veckan mejlade cirka 700 av sina anställda som man ville bli av med fick många av dem delar av sina internkommunikationskonton spärrade.

– I praktiken innebär att stänga av någon från allt arbete ett avskedande, säger arbetsrättsexperten Kurt Junesjö.  

Klarnas ledning och vd har upprepade gånger hävdat att förra veckans stora sparpaket som berör tio procent av personalstyrkan inte innehåller några uppsägningar. Att företaget inte informerat de lokala fackklubbarna inför paketet är därför inget brott mot svensk lagstiftning, enligt företagsledningen.  

”Klarna har inte varslat om uppsägning utan hoppas på att komma överens med de berörda anställda. Om det skulle uppstå en övertalighet kommer den hanteras i enlighet med lagar och regler”, skriver Klarnas kommunikationschef Filippa Bolz i ett mejl till SVT.

”Var väldigt tydliga med att du ska bort från företaget”

SVT har pratat med ett tiotal av de anställda som Klarna vill göra sig av med. De berättar alla liknande historier. Hur de fick ett mejl där de blev kallade till ett möte med en chef. Vid mötet uppmanades de att skriva på ett avtal där de säger upp sig själva mot några månaders avgångsvederlag.  

Samtidigt som de fick mejlet förlorade de personer SVT talat med tillgången till Klarnas interna kommunikationsverktyg. Till exempel utestängdes de från Google drive. Medarbetare förlorade även tillgång till vissa mejlfunktioner.

– De var väldigt tydliga med att du ska bort från företaget. Man har inget val, säger en av de anställda som Klarna vill bli av med.  

Personen berättar att hen inte kallas till möten och att hen inte har någon möjlighet att utföra sitt arbete.

Experten: Skulle driva det till Arbetsdomstol

Enligt arbetsrättsexperten Kurt Junesjö, som tidigare bland annat varit jurist vid LO-TCO Rättskydd, är en spärrning av interna kommunikationskanaler det samma som att bli fråntagen nycklarna till arbetsplatsen.  

– En sådan här avstängning kan betraktas som avskedande. Vore jag inkopplad som jurist skulle jag driva detta till Arbetsdomstolen och kräva skadestånd i strid mot förhandlingsplikten och kräva att avstängningen interimistiskt ska hävas, säger han.   

En av de Klarnaanställda som SVT talat med säger att hen till slut ändå kommer sluta. 

– Det känns skittråkigt. Det finns förhoppningsvis företag som tar hand som sina anställda bättre, säger personen.

I ett mejl från Klarnas kommunikationsavdelning skriver bolaget att:

”Vi är en bank och hanterar känsliga uppgifter och system. Av säkerhetsskäl har access till viss data, dokument och system begränsats för de som meddelats att deras roll inte längre finns.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.