Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det viktigaste för mig var att skapa tydlighet så fort som möjligt”, säger Sebastian Siemiatkowski. Hör Klarnas vd om uppsägningarna i klippet. Foto: SVT

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski om kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Betalföretaget Klarnas fokus har varit att lämna besked till medarbetarna så fort som möjligt. Det säger företagets vd Sebastian Siemiatkowski som svar på kritiken kring beskedet om nedskärningar tidigare i veckan.

I veckan kom beskedet att Klarna ska skära ner tio procent av personalstyrkan, runt 700 tjänster. Kvartalsrapporten som släpptes samma kväll visade en förlust före skatt på drygt 2,5 miljarder kronor för första kvartalet 2022.

Klarnas vd, Sebastian Siemiatkowski, som gästade SVT:s Morgonstudion på fredagen, säger att det är kortsiktigheten hos investerare som lett fram till situationen. 

– Långsiktigt är möjligheterna lika stora som de var för Klarna för sex månaderna sedan. Men nu finns det en nervositet hos investerarna, att man blir mycket mer kortsiktig, och då tvingas vi anpassa oss därefter.

Kritik mot processen

Beskedet till personalen meddelades via ett förinspelat meddelande. Facket informerades inte i förväg och Unionen har kritiserat Klarnas chefer för hur nedskärningarna gått till.

Sebastian Siemiatkowski säger i Morgonstudion att det var både svårt och jobbigt, men också att man vill hålla processen kort för medarbetarnas skull.

– Det har varit vårt huvudsakliga fokus att lämna beskedet så fort vi bara kan på ett så bra sätt som vi kan.

I klippet hör du honom svara mer på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.