Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sen Kanner är en av de fackligt aktiva som Klarna inte vill ha kvar.

Fem av nio fackligt aktiva på Klarna uppmanas gå

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen meddelade betaltjänstföretaget Klarnas vd via ett förinspelat meddelande till sin personal att bolaget ska sparka cirka 700 anställda efter miljardförluster. Nu kan SVT visa att Klarna, som fått kritik för att vara antifackligt, uppmanat fem av de nio fackligt aktiva på företaget att sluta. 

Efter mötet tvingades enligt fackföreningen Unionen mellan 20 och 30 personer vid verksamheten i USA att sluta omedelbart. Medarbetare vid kontoren i Europa, inklusive Sverige, fick på tisdagsmorgonen mejl om att de var kallade till ett 15 minuter långt möte med personalavdelningen eller deras chef där de fick besked om uppsägning.

Enligt Sen Kanner, som jobbar vid Klarnas huvudkontor i Stockholm och som är fackföreningens Unionens lokala klubbordförande, har Klarna formellt bett personalen om att säga upp sig själva.

En av Sveriges rikaste

Klarnakoncernen har runt 7 000 anställda i 17 länder. Bolaget har på kort tid växt explosionsartat. Nyligen värderades Klarna till runt 500 miljarder kronor. Vd:n och grundaren Sebastian Siemiatkowski är i dag en av Sveriges rikaste män.

De lokala fackklubbarna på Klarna har i ett par års tid försökt får företagsledningen att teckna ett kollektivavtal men utan att lyckats.

Unionen kritiserar nu Klarnas chefer för hur nedskärningarna går till. Nedskärningar där facket inte informerades i förväg.

Flera fackligt aktiva uppmanas sluta

På tisdagsmorgonen fick även Sen Kanner via ett mejl veta att företaget vill bli av med henne. Totalt har fem av åtta fackligt aktiva i Sverige blivit uppmanade att säga upp sig själva. Sen Kanner har själv jobbat tre och ett halvt år på Klarna.

– Jag skulle önska att en kostnadsminskning inte skulle vara en minskning av anställda. Speciellt inte lojala anställda som byggt Klarna och gjort ett fantastiskt arbete. Det är skamligt att se att det är där nedskärningarna sker, säger Sen Kanner.

SVT har sökt Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski via mejl och telefon utan resultat.

”Ingen har blivit uppsagd”

I ett mejl till SVT skriver företagets presschef Filippa Bolz att ”Klarna har inte varslat om uppsägning utan hoppas på att komma överens med de berörda anställda. Om det skulle uppstå en övertalighet kommer den hanteras i enlighet med lagar och regler, men hittills har ingen anställd på Klarna i Sverige blivit uppsagd.”

Vidare skriver hon att ledningen sett över att de har ”rätt team fokuserade på rätt saker, samt rätt person på rätt ställe”.

Det har lett till att tio procent att personalstyrkan har erbjudits att lämna, enligt företaget.

”Självklart har facklig anslutning ingenting med den bedömningen att göra.”

Klarnas presschef skriver också att hon inte ”känner igen” bilden av att företaget skulle vara antifackligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.