Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pandemilagen på 60 sekunder Foto: Johan Nilsson/TT

Klart: Böter på 2 000 kronor för den som bryter mot pandemilagen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ska kunna dela ut en bot på 2 000 kronor direkt till den som bryter mot vissa regler i den nya pandemilagen, har Riksåklagaren nu beslutat. Även ungdomar 15-18 år kan straffas.

– Beloppet är satt, men hur föreskrifterna kan komma att se ut vet vi inte än. Vi får avvakta tills vi vet hur regeringen gör, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten till SVT Nyheter.

Den nya pandemilagen, som gäller fram till den sista september 2021, ger regeringen större möjligheter att agera för att stoppa spridningen av covid-19 och innebär bland annat att gym, sportanläggningar och köpcentrum kan tvingas stänga.  

Men pandemilagen innebär också att privatpersoner kan bötfällas om de bryter mot de bestämmelser som satts upp, till exempel reglerna kring antalet personer som får samlas.

Nu står det klart att bötesbeloppet blir 2 000 kronor, och att polisen kan utfärda boten direkt på plats. Flera myndigheter, däribland Polisen och Folkhälsomyndigheten har fått lämna sina synpunkter på förslaget och alla är övervägande positiva.

Kammaråklagare Isabelle Bjursten menar dock att det är viktigt att förstå att det inte innebär att personer kommer att kunna bötfällas från och med nu.

– Från Riksåklagarens sida är det här en förberedelse för vad som kan komma att hända när och om regeringen utfärdar de föreskrifter som nämns i nya pandemilagen, säger hon till SVT.

Även ungdomar kan straffas

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, anser dock att beloppen skulle kunna vara lägre eftersom böter även kommer kunna tilldelas ungdomar i åldrarna 15-18 år, som gärna samlas i grupp.

Riksåklagaren menar att beloppet bör vara tillräckligt högt för att signalera att överträdelsen är allvarlig, men har tagit hänsyn till att straffansvaret gäller även ungdomar, som normalt har lägre påföljder än vuxna.

– Man måste försöka hitta en balans. Där har vi landat i att 2 000 kronor är en lämplig summa, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten.

Det nya bötesbeloppet träder i kraft den 27 januari.

– Teater, bio, fotbollsmatcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

– Gym, campingplatser, djurparker, museer och andra platser för fritids- eller kulturverksamhet.

– Butiker, köpcentrum och liknande.

– Kollektivtrafik och inrikes flygtrafik.

– Lokaler, exempelvis festvåningar, och platser för privata sammankomster.

– Allmänna platser, som parker och badplatser.

Regeringen kan också införa förbud mot att samlas i ett sällskap av en viss storlek på allmän plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet