Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regeringen håller pressträff om pandemilagen tillsammans med Folkhälsomyndigheten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen inför maxgräns för privata tillställningar

Uppdaterad
Publicerad

Nya regler ska minska trängseln på gym, badhus och butiker. Dessutom införs en maxgräns på åtta personer vid privata tillställningar i exempelvis en festlokal. Det meddelade regeringen på en pressträff under fredagen.

Bara några timmar efter att den nya tillfälliga pandemilagen klubbats igenom av riksdagen meddelar regeringen att man inför nya restriktioner.

De nya reglerna ställer upp krav för att minska trängsel i gym- och idrottsanläggningar, badhus och butiker.

Maxantal besökare

Den som bedriver en sådan verksamhet blir bland annat skyldig att beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande.

– Den som ansvarar för verksamheten blir skyldig att säkerställa att det inte överskrids, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Tillsynsansvaret för de nya reglerna faller på länsstyrelserna. Att bryta mot reglerna kan leda till böter eller att verksamheten stängs ned.

– Det finns också en färdig lösning för att stänga ner varuhus och gallerior där risken för smittspridning bedöms hög och samtidigt andra åtgärder bedöms otillräckliga, säger Stefan Löfven.

Privata tillställningar begränsas

Maxtaket på åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ligger kvar men utvidgas till att även innefatta privata tillställningar – åtminstone i fall där man hyrt en fest- eller föreningslokal.

– Det är viktigt att se att detta handlar om kommersiell uthyrning av lokaler till privata tillställningar. Man ska inte förstå det som att man kan gå in i någons hem och räkna hur många som befinner sig där, säger Lena Hallengren.

En kritik mot den nya pandemilagen har handlat om att det inte är tydligt nog hur verksamheter som drabbas av restriktionerna ska kompenseras.

– Vi har förlängt flera viktiga stöd som är utformade så att ju hårdare man drabbas ju mer stöd får man. Det kommer också presenteras fler åtgärder inom kort, säger Stefan Löfven.

FHM: Fler kommer följa reglerna

Den nya lagstiftningen välkomnas av Folkhälsomyndigheten. Generaldirektör Johan Carlson säger att den tidigare regleringen ibland slog oproportionerligt hårt mot vissa verksamheter

– Jag tänker då på kultur och idrott, politiska och religiösa sammankomster. I den nya lagstiftningen uppnås en större balans mellan de olika riskmiljöerna. Jag tror att det kommer att öka acceptansen hos medborgarna att följa reglerna, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lena Hallengren (S) och Stefan Löfven (S) presenterade nya restriktioner på fredagen. Foto: TT

Verksamheterna blir skyldiga att tydligt ange vid alla entréer hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Detta har tidigare varit en rekommendation som många har följt, men nu blir det skarpa regler som kan tillsynas.

I köpcentrum, varuhus och gallerior gäller maxantalet för alla butiker men inte för verksamheten totalt sett. Här blir verksamhetsutövaren skyldig att ta bort eller spärra av inredning som gör att människor uppehåller sig i lokalerna.

De nya reglerna börjar gälla söndag 10 januari.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer