Företag i södra Sverige och en bit ovanför Mälardalen kan söka det nya elstödet. Foto: Johan Nilsson/TT

Klart: EU tillåter elstöd till företag i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen godkänner det nya elstödet till svenska företag, enligt ett pressmeddelande. Pengarna som företag i elområde 3 och 4 ska kunna söka uppgår till runt 30 miljarder kronor.

Det handlar om pengar från så kallade flaskhalsavgifter som samlats hos Svenska kraftnät till följd av höga elpriser och stora prisskillnader mellan södra och norra Sverige. EU har regler som begränsar medlemsländernas rätt att ge pengar till företag via statsstöd, och därför behövdes ett särskilt godkännande trots att det är avgifter som elkunderna själva har betalat in.

”Det här gör det möjligt för Sverige att hantera likviditetsbristen för elkonsumenter i södra Sverige och begränsa följderna av de ökande elkostnader som de drabbats av till följd av den nuvarande geopolitiska krisen”, säger konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i pressmeddelandet.

Ska kunna söka i slutet av maj

Regeringen, med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) i fronten, har sagt att ambitionen är att företagen ska kunna börja ansöka om stöd hos Skatteverket den 30 maj. Det blir i så fall sju månader efter det datum som de nuvarande regeringspartierna och stödpartiet SD i valrörelsen lovade att en stödmodell skulle vara på plats, också för företag.

Tak på 20 miljoner kronor

Skatteverket ska kunna börja betala ut pengar redan i juni, förutsatt att ansökningar är rätt ifyllda och uppfyller de krav som ställs. Stödet ska kompensera för höga elpriser under perioden oktober 2021 till och med september 2022 och ges med ett fast öresbelopp per förbrukad kilowattimme. Fastprisavtal och skatteskulder kan påverkar stödet och det finns ett tak satt på 20 miljoner kronor.

EU-kommissionen har granskat modellen för att säkerställa att stödet lever upp till reglerna som finns för statsstöd till företag och de tillfälliga reglerna för krisstöd för höga energipriser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.