Grönt ljus till elstödet till företag efter granskning av Energimarknadsinspektionen. Foto: Marcus Ericsson/TT/Fredrik Sandberg/TT/Maria Hansson/TT

Energimarknadsinspektionen godkänner elstödet till företag

Uppdaterad
Publicerad

Energimarknadsinspektionen (EI) har godkänt Svenska kraftnäts ansökan om elstöd till näringsidkare, det skriver myndigheten på sin hemsida.

Energimarkandsinspektionen skriver i sitt beslut att Svenska kraftnäts modell är en rimlig och godtagbar avvägning som möjliggör snabb hantering av utbetalningen av stödet.

Det i höstas föreslagna elstödet för företag stötte på patrull sedan EI föreslagit ett lägre tak på den modell Svenska kraftnät tagit fram. Detta ansågs stå i strid med EU:s statsstödsregler varför förslaget drogs tillbaka av regeringen som gav Svenska kraftnät i uppdrag strax före jul att ta fram ett nytt stöd.

Omarbetat stöd till företag

Svenska kraftnät kom den 4 januari med ett nytt omarbetat stöd till företagen om att få använda flaskhalsintäkter för att finansiera elstöd till näringsidkare och juridiska personer – ett stöd som nu alltså Energimarknadsinspektionen godkänner.

Stöd kommer att få betalas ut med 50 öre per kilowattimme i elområde 3 och 79 öre per kilowattimme i elområde 4. Stödet beräknas på den el som använts från den 1 oktober 2021 till och med den 30 september 2022, uppger EI. Det är samma nivåer som det stöd som hushåll kan få enligt det paket som presenterades i höstas. Taket för stödet är satt till 22 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.