Klart: Finland köper amerikanska F-35 istället för svenska Gripen – offentliggjort i dag

Uppdaterad
Publicerad

Finlands regering meddelade på fredagen att de köper ett 60-tal amerikanska F-35-stridsflygplan istället för Sveriges Saab Gripen. Ordern som Saab går miste om är värd 10 miljarder euro.

På regeringens presskonferens i Helsingfors deltog statsminister Sanna Marin, försvarsminister Antti Kaikkonen och Timo Kivinen, befälhavare för Finlands försvarsmakt.  De meddelade att Finland väljer F-35 från världens största vapentillverkare Lockheed Martin efter ett extrainsatt regeringssammanträde på fredagen.

Motivet är att F-35A Lightning II har de bästa förmågorna i kombination med ekonomi, uppger regeringen och försvarsmakten.  De första flygplanen ska levereras 2026.

– F-35 uppfyller servicekraven, kraven på industriellt samarbete och försvarskraven, säger Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen.

Ett sista försök av Sverige

I onsdags gjorde Magdalena Andersson (S) sin första utlandsresa som Sveriges nya statsminister. Hon träffade Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö. De talade bland annat om det som skulle bli Sveriges största vapenexport hittills – värd omkring 100 miljarder svenska kronor. Men som Saab nu gått miste om.

Beslutet läckte

Bara några dagar före besöket publicerade den finska tidningen Iltalehti nyheten, att Finland sannolikt köper amerikanska stridsflygplan av modellen F-35 istället för svenska Jas Gripen. Senare uppgav källor även för SVT Nyheter att Finland med stor sannolikhet väljer F-35 Lightning II.

Saab erbjöd Finland sin senaste jaktplansvariant Gripen E i 64 exemplar. Dessutom kryddade Saab offerten med två övervakningsplan av typen Global Eye.

Saab Gripen E är en av fem plantyper som tävlade om att få ersätta finska flygvapnets nuvarande Hornetjaktplan, som köptes i början av 1990-talet av USA. De ska vara utbytta till 2030.

Finland erbjuds två exemplar av Saabs Global Eye för flygburen övervakning och stridsledning. Foto: Saab AB

Flygsimulator i ambassaden

De övriga kandidaterna var brittiska Eurofighter Typhoon, franska Dassault Rafale samt amerikanska Boeing Super Hornet.

Det är den finska statliga expertgruppen Hx som står bakom beslutet och rekommenderade Finlands regeringen att skaffa amerikanska F-35, vilket regeringen beslutade på fredagen.

Enligt tidigare uppgifter till SVT har Saab haft svårt att mäta sig i kampen mot världens största vapentillverkare Lockheed Martin som tillverkar F-35. De placerade bland annat en flygsimulator i USA:s ambassad i Helsingfors där de finska piloterna kunde genomföra simulerade provflygningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.