Amerikanska luftvärnet Patriot kostar minst 10 miljarder kronor. Foto: TT

Klart: Sverige bemannar amerikanskt luftvärn i Sverige i vår

Publicerad

För första gången kommer ett tiotal svenska officerare och USA:s armé bemanna det amerikanska Patriot-batteriet som deltar i militärövningen Aurora i maj. Den svensk-amerikanska bemanningen i förbandet är ett led i en av de största svenska vapenaffärerna efter kalla kriget.

Det luftvärn Sverige har i dag (Hawk) är utvecklat på 1960-talet och för den tidens möjliga hot. Regeringen utredde därför Försvarsmaktens långsiktiga materielbehov och utredaren skrev år 2018 att Sverige helt saknar luftvärn att skydda arméns brigader.

Därefter fattade regeringen ett beslut om att köpa det amerikanska luftvärnsystemet Patriot. Affären är värd minst 10 miljarder kronor i första fasen, enligt tidigare uppgifter från FMV.

Regeringen fattade beslutet ett halvår efter att Ryssland placerade roboten Iskander i den ryska enklaven Kaliningrad. Iskander har kapacitet både för konventionell stridsspets och kärnvapenstridsspets.

Operativt 2021

Den första leveransen av Patriot kommer att ske sommaren 2021, enligt Försvarsmakten. Med det nya system Sverige köpt från USA kommer Sverige för första gången någonsin att ha kapaciteten att hantera hot från ballistiska robotar.

– Vi får möjlighet till ett robotförsvar i och med Patriot. Det gör att vi har möjlighet att förvara oss mot Iskander-roboten. Sedan har Patriot en god förmåga även mot andra mål såsom kryssningsrobotar, attackrobotar och flygplan.

Är det en förmåga som Sverige kommer att ha från början?

– Ja absolut, säger kapten Mikael Jernsby som är utvecklingsofficer vid Luftvärnets stridsskola (LvSS) i Halmstad.

Amerikanska arméns luftvärn Patriot. Foto: TT

Övar i vår

Den amerikanska arméns luftvärnsbataljon ”5-7”, som nu är baserad i Tyskland anländer till Sverige redan i vår för att delta i totalförsvarsövningen Aurora 20. Den bli större och mer omfattande än föregångaren Aurora 17 – den då största svenska militärövningen i sitt slag på mer än 20 år. 

Då kommer svenska officerare öva för första gången med Patriot. Svenskarna utbildas av amerikanska armén i Fort Sill i Oklahoma.

– Införandet är redan påbörjat i och med att vi utbildar personalen. Vi har även personal hos det amerikanska Patriot-förbandet i Tyskland för kompetensutbyte, säger kapten Mikael Jernsby.

Lärare i USA:s armé i samtal med svensk officer under utbildning vid Fires Center of Excellence, Fort Sill, Oklahoma. Foto: Försvarsmakten 30 januari 2020

Sverige har köpt är en senare version av Patriot än den som det amerikanska förbandet har. Sveriges system är under produktion i USA.

Samtidigt har USA gett option på att Sverige i ett senare skede kan köpa sammanlagt 300 luftvärnsrobotar till ett maximalt värde av 3,2 miljarder dollar, enligt det godkännandet från USA:s regering i februari 2018.

Det motsvarade 28 miljarder svenska kronor i augusti 2018, då regeringen fattade det formella beslutet att köpa Patriot. Enligt uppgifter från FMV till SVT Nyheter har valutasäkring skett genom Riksgälden, vilket innebär att valutakursen är bestämd i förväg.

Svensk officer övar med luftvärnsimulator vid Fort Sill, Oklahoma, USA Foto: Försvarsmakten 30 januari 2020

Försvarets två luftvärnsbataljoner får en rejäl teknisk uppgradering även när robot 98 ersätter det 40 år gamla systemet robot 70. Robot 98 har kort räckvidd – officiellt minst 10 kilometer, medan Patriot har medelllång räckvidd – 70 kilometer.

– Patriot ingår som ett av två vapensystem i våra lutvärnbataljoner. De tillsammans kommer att kunna bekämpa de hot som är relevanta, säger kapten Mikael Jernsby.

Fakta om luftvärnsaffären

Regeringen beslutade i november 2017 att Sverige ska inleda förhandlingar med USA om att köpa Patriot.

Hittills har 15 andra länder köpt Patriot. Det inkluderar militäralliansen Natos medlemmar Tyskland, Nederländerna, Rumänien och Polen.

USA:s regering har godkänt en försäljning till Sverige för 3,2 miljarder amerikanska dollar.

Enligt det officiella amerikanska dokument som SVT Nyheter läst har Sverige fått tillstånd att köpa den senaste versionen av Patriot luftvärn, konfiguration 3.

Den mest kostsamma delen av affären är robotarna som ska skydda mot anfall med ballistiska robotar.

Optionen innebär att Sverige inte behöver ett nytt godkännande av USA:s regering om Sverige vill beställa fler robotar än de som ingår i den första beställningen som är värd minst 10 miljarder kronor. I den ingår få robotar.

I den amerikanska offerten ingår 100 robotar (GEM-T). De är större robotar med kraftigare laddning och längre räckvidd. De är optimerade mot flygplan.

I offerten finns även 200 stycken PAC 3 MSE robotar. Det är nyare och framtagna som främst som skydd mot ballistiska robotar.

Källa: SVT, FOI, Regeringen, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.