Det blir halkigt till helgen, enligt SVT:s meteorolog Deana Bajic. Foto: SVT

Klass 1-varningar för halka och snö

Uppdaterad
Publicerad

En ruggig helg väntar. SMHI har utfärdat en klass 1-varning med risk för snöfall och halka på flera håll i landet.

– Ta det försiktigt på vägarna, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

På fredagsmorgonen utfärdade SMHI klass 1-varningen för Värmland, Örebro län och delar av Västra Götaland. Regn och snö väntas och på sina håll kan det bli upp till ett par centimeter av snö, enligt Deana Bajic, SVT:s meteorolog. Även Västmanland och Götaland drabbas av regn och inslag av snö.

– Det börjar som blötsnö i Västra Götaland och drar sig uppåt under dagen, där det drabbar Värmland och Örebro, säger Deana Bajic.

Senare på fredagsförmiddagen utfärdade SMHI även en klass 1-varning för snöfall gällande Västmanlands och Dalarnas län.

Nytt snöoväder under söndagen

Den riktiga kylan lär vänta på sig och de drabbade regionerna får temperaturer på omkring noll eller ett par minusgrader. Natten mot söndag kommer ett nytt regn- och snöväder från söder som riskerar att drabba södra Norrlandskusten. Även Uppland riskerar att drabbas.

– Prognosen är ännu osäker men det kan bli hårda vindar och snödrev, med risk för halka och dålig sikt, säger Deana Bajic.

Inga vita vinterlandskap väntas riktigt än i de mellersta delarna av landet.

– Snön kommer inte att lägga sig utan det blir mest blötsnö, säger Deana Bajic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.