Foto: TT

Klätterställning – lekplatsens solklara favorit

Uppdaterad
Publicerad

Bygg aldrig en lekplats utan klätterställning. Den slutsatsen drar Karlstad kommun efter ett test där omkring hundra barn betygsatt olika lekredskap.

– Vi är väl inte särskilt förvånade över att klätterställningarna skulle toppa favoritlistan. Ju större desto bättre verkar det som. Men att den skulle vara så solklar etta var ändå en överraskning, säger kommunens parkingenjör Klara Jarstad.

Utvärderat av proffs

Ett 40-tal ”lekproffs” i åldern 1-13 år har fått testa tio olika lekplatser i kommunen och rangordnat sina favoritredskap. Dessutom har omkring 60 svarat på en webbenkät som kommunen informerat om vid de utvalda lekplatserna.

– Tanken är att vi med hjälp av de här svaren ska veta vad som ska finnas på en lekplats när vi bygger nytt eller upprustar. Barn är ju sällan med och tycker till om samhällsplaneringen. Nu får vi en direkt åsikt om vad vi ska lägga fokus och pengar på, säger Klara Jarstad.

Sandlådan i botten

Bland de lägst rankade redskapen återfinns sandlådan. Men den kommer inte att försvinna från lekplatserna.

– Majoriteten av de som svarat är mellan 5 och 12 år och där kanske inte sandlådan är så väldigt populär. Men vi vet att den fyller sin funktion bland de riktigt små barnen.

  • Klätterställning: 137 poäng

  • Gungor: 33 poäng

  • Fjädrande vippgunga: 21 poäng

  • Linbana: 17 poäng

  • Roterande tvåmansgunga: 13 poäng

Källa: Karlstad kommun (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer