Kina och Indien – två länder i världen som brottas med svåra utsläppsproblem på flera håll. Foto: TT / Leif R Jansson

Klimatavtalet: ”Viktigt att Sverige ligger i framkant”

Uppdaterad
Publicerad

Att världens länder skrivit under klimatavtalet i Paris, och att det nu träder i kraft, spelar ingen roll om man inte löser utmaningarna. Det menar klimatexeperten Johan Kuylenstierna.

– Nu är det länderna som ska ta fram sina nationella planer, och man måste få till och säkra att den processen går framåt – att länderna faktiskt tar det här ansvaret, säger Johan Kuylenstierna, vd på Stockholm enviroment institute när han gästade SVT:s Gomorron Sverige i dag.

Tryck för att få avtal på plats

Från början var det tänkt att Parisavtalet skulle börja gälla först 2020, men arbetet har gått mycket fortare än man trott, och därför börjar det gälla redan nu, efter bara ett år.

– Det som är intressant är till exempel att näringsliv, städer och andra verkligen trycker på stater för att de måste få de här avtalen på plats och få till långsiktiga lösningar, säger Johan Kuylenstierna.

Redan nästa vecka är det dags för nästa klimatmöte i Marrakech. Där kommer man att diskutera hur arbetet med klimatfrågorna ska fortsätta gå framåt.

– Nästa steg är att leverera på målen vi satt upp, har Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat  tidigare sagt.

Många stater har skrivit på

I Köpenhamn 2009 fick man inte till ett avtal, och att avtalet i Paris gick igenom beror till viss del på att  siffror på i vilket takt utsläppen ska minska, och hur snart, togs bort.

Många av världens stater har skrivit under det klimatavtal som börjar gälla i dag, men över 100 återstår.

För att klimatavtalet skulle gå igenom krävdes det att minst 55 länder, som tillsammans står för minst 55 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, skrev på. Sverige godkände avtalet den 13 oktober i år.

Sverige ska visa vägen

Förhoppningen är också att arbetet med klimatavtalet, som alltså bygger på att länderna  tar eget ansvar för klimatfrågorna, ska öka pressen på de länder som ännu inte skrivit på.

– I Sverige är det viktigt att vi ligger i framkant och visar vägen. Vi har en ambition i Sverige med det fossilfria välfärdssamhället, och det här är någonting som har fått mycket uppmärksamhet. Det knyter ihop klimatfrågan med utvecklingsfrågan. Och för ska vi kunna klara av det här så måste vi kunna klara av både välfärd och klimat. Där måste Sverige nu visa vägen, visa hur man gör, säger Kuylenstierna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.