Klimataktivister blockerar gatan vid Oxford Circus i London. Foto: Peter Nicholls / Reuters / TT

Klimatdemonstranter blockerar vägar i London

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals klimatdemonstranter stänger under måndagen av flera gator i London. Målet är att ”förlama” centrala delar av staden för att tvinga regeringen att göra mer för klimatet. En mindre demonstration, anordnad av samma grupp, hålls utanför riksdagen i Stockholm.

På måndagsförmiddagen började demonstranter blockera vägar vid Marble Arch, Oxford Circus, Waterloo Bridge, Parliament Square och Picadilly Circus. Bakom demonstrationerna står brittiska aktivistgruppen Extinction Rebellion (XR).

”Vi kommer fredligt att blockera trafiken dygnet runt. Det kommer att bli en fullskalig festival av kreativt motstånd där människor samlas, med konst, scenframträdanden, samtal, workshops, mat och utrymmen för familjer”, lyder ett uttalande av arrangören Extinction Rebellion enligt TT.

På Waterloo Bridge placerade demonstranterna ut växter för att skapa en spontanträdgård. Foto: Henry Nicholls / Reuters / TT

XR kräver bland annat nollutsläpp av koldioxid 2025. I London har åtminstone 85 personer arresterats i samband med protesterna, som planeras pågå i minst en vecka.

Planeras i flera länder

Gruppen planerar demonstrationer i 80 städer i 33 länder de kommande dagarna, däribland även i Sverige. Utanför riksdagshuset i Stockholm har ett hundratal klimataktivister lagt sig ner och spelat döda, i en tyst protest. Demonstrationen övervakades av en piket från polisen, och gick lugnt till.

– Det vi vill visa är att vägen som politikerna går just nu leder mot en katastrofal framtid. Det är dags att politikerna börjar prioritera vår framtid, säger en person från XR som deltog i demonstrationen i Stockholm.

De kommande dagarna väntas aktioner i bland annat Göteborg, Malmö, Lund, Uppsala och Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer